Шукати

2024.06.02 Angelus 2024.06.02 Angelus  (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Папа: ми покликані стати «євхаристійними», тобто зробити своє життя даром

В урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христових Папа Франциск заохотив паломників замислитися над нашим покликанням перетворювати своє життя у дар для ближніх.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

У неділю, 2 червня 2024 р., в Італії та в деяких інших країнах відзначалася урочистість Corpus Domini. З цієї нагоди перед проказуванням молитви «Ангел Господній» разом з паломниками, що опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск поділився думками про один «важливий аспект», який підкреслює євангельський уривок від святого Марка, що розповідає про Тайну Вечерю. Під час неї Ісус «робить жест вручення Себе»: в розламаному хлібові та в чаші, переданих апостолам, Христос «дарує Себе Самого всьому людству, приносить Себе в жертву за життя світу».

Вимір дару

«Дав їм», – пише святий Марко, й у світлі цих слів Святіший Отець підкреслив, що Євхаристія, насамперед, покликається на «вимір дару». «Ісус бере хліб не для того, щоб самому його спожити, але щоб розламати й дати учням, виявляючи таким чином свою ідентичність та свою місію», – пояснив Наступник святого Петра, зазначивши, що Ісус «не затримав своє життя для себе, але дарував його нам, не сприймав своє Божественне буття як завидний скарб, а скинув із себе свою славу, щоб розділити з нами нашу людськість та ввести нас у вічне життя».

Ставати тим, що споживаємо

«Відтак ми розуміємо, що звершувати Євхаристію і споживати цей Хліб, як ми це робимо, передусім, у неділю, не є актом поклоніння, відірваним від життя, чи просто моментом особистої розради; ми повинні завжди пам'ятати, що Ісус взявши хліб, переломив його і дав їм, а отже, сопричастя з Ним робить нас здатними також ставати хлібом, переломленим задля інших, здатними ділитися тим, ким ми є, і тим, що маємо», – вів далі Папа, підкресливши, що ми покликані «ставати тим, що споживаємо», тобто, ставати «євхаристійними». Це означає «ставати людьми, які вже не живуть для себе самих», керуючись логікою володіння та споживання, а людьми, «які вміють зробити своє життя даром для інших».

За словами Святішого Отця, завдяки Пресвятій Євхаристії ми стаємо «пророками й будівничими нового світу». В цьому контексті він заохотив замислитися над тим, чи затримуємо своє життя лише для себе, а чи даруємо його як Ісус, чи вміємо ділитися тим, що маємо, а чи завжди шукаємо власні інтереси. «Нехай же Діва Марія, Яка прийняла Ісуса, Хліб, що зійшов з неба, і повністю дарувала себе разом з Ним, допоможе і нам ставати даром любові, єднаючись з Ісусом Євхаристією», – побажав на завершення Папа.

02 червня 2024, 12:05

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >