Шукати

Папа: звіщати Євангеліє терпеливо та з довір’ям

Зустрічаючись у неділю з паломниками, Папа Франциск коментував притчу Ісуса, Який порівнює Боже царство із проростанням насіння, яке землероб кидає в землю, а далі воно проростає невидимо для ока. Святіший Отець зазначив, що й ми покликані наслідувати Бога, Який щедро дає нам свою благодать і терпеливо очікує, коли ми принесемо плід.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Проповідуючи Боже Царство, Ісус у Євангеліях часто використовує образ насіння, зосереджуючись при цьому на різних аспектах. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 16 червня 2024 р., Папа Франциск коментував євангельську розповідь, у якій Ісус, зокрема, каже: «Таким є Царство Боже, як той чоловік, який посіє насіння в землю; і чи спить, чи встає, вночі чи вдень, а насіння сходить і росте, але як, – він не знає». Промовляючи опівдні з вікна Апостольського палацу у Ватикані до прочан, які зібралися на площі святого Петра, він зазначив, що цими словами Ісус заохочує нас замислитися над «одним важливим наставленням», яким є «сповнене довіри очікування».

Посіяне зерно потребує догляду й терпеливості

Святіший Отець зауважив, що яким щедрим не був би засів, і якою добре приготованою не була би земля, «рослини не проростають відразу: потрібен час». Тому важливо, щоби після сівби землероб умів терпеливо очікувати, щоб у належний час зерна розкрилися, проросли, виросли й дозріли, аж до «щедрих жнив». «Під землею вже відбувається диво, відбувається величезний розвиток, але він непомітний, потрібна терпеливість, а тим часом потрібно і далі доглядати ґрунт, поливати і тримати в чистоті, незважаючи на те, що над землею начебто нічого не відбувається», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що схоже відбувається з Божим царством: «Господь засіває у нас зерна Свого слова й благодаті», а далі терпеливо очікує, не припиняючи піклуватися про нас, даючи нам час, «аж доки насіння розкриється, проросте, розвинеться, аж до принесення плодів добрих діл».

Покликані сіяти і принести плід

За словами Папи, Господь Бог чинить це не лише тому, що хоче, щоб ніщо з Його поля не пропало, а прийшло до зрілості, але також для того, щоб і нам дати приклад. Він «вчить нас з довірою сіяти Євангеліє там, де перебуваємо», а далі «чекати, коли посіяне зерно проросте й принесе плід у нас і в наших ближніх», не знеохочуючись і не перестаючи підтримувати одні одних. «Також і там, де, незважаючи на наші зусилля, здається, що не бачимо негайних результатів. Справді, часто також і серед нас, поза тим, що є на поверхні, вже відбувається чудо, й у свій час воно принесе щедрі плоди», – сказав Святіший Отець, побажавши, щоб «Діва Марія, Яка прийняла і проростила в Собі зерно Слова, допомагала нам бути щедрими та сповненими довір’я сіячами Євангелія».

16 червня 2024, 12:05

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >