Шукати

Папа: чи відчуваємо спрагу за Богом і помічаєм спрагу наших ближніх?

Ісус втамовує нашу спрагу сенсу та любові, щоби ми тамували фізичну та духовну спрагу наших ближніх. На цьому наголосив Папа у своїй проповіді в третю неділю Великого Посту.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Чи відчуваю спрагу за Богом? Чи усвідомлюю, що потребую Його любові як води, щоб жити? Чи переймаюся спрагою інших? Відповісти у своєму серці на такі запитання заохотив Папа Франциск, підсумовуючи своє повчання, виголошене перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 12 березня 2023 року. В цій катехизі він роздумував над «однією з найпрекрасніших і захопливих» зустрічей Ісуса, якою назвав зустріч із жінкою-самарянкою при криниці, яку просить: «Дай мені напитися!».

Ісус – один із нас

Зупинившись саме на цьому проханні, Святіший Отець насамперед вказав на те, що ця подія показує нам Ісуса спраглим і втомленим. Його при криниці в найспекотнішу пору знаходить самарянка, і Він немов жебрак просить у неї напитися. «Це образ Божого пониження. Бог в Ісусі понижується, щоби відкупити нас, приходить до нас. В Ісусі Бог став одним із нас, понизився, Він спраглий як і ми, Він страждає від такої ж спеки як і ми», – зауважив Наступник святого Петра, додаючи, що споглядаючи цю картину, кожен з нас може повторити за о. Маццоларі: «Господи, Ти насправді близький зі мною». Але ця спрага є не тільки фізичною, але й «виражає найглибші посухи нашого життя, а насамперед – спрагу нашої любові». Це проявиться в «кульмінаційний момент страстей», коли на хресті перед смертю Він скаже: «Спраглий я!».

«Але Господь, Який просить напитися – це Той, хто напоює: зустрічаючи самарянку, Він говорить їй про живу воду Святого Духа, а з хреста зі Свого пробитого боку проливає кров і воду. Ісус, спраглий любові, втамовує нашу спрагу любові», – сказав Папа, додаючи що чинить це так само, як і з самарянкою: «виходить нам назустріч у нашій буденності, поділяє з нами нашу спрагу, обіцяє живу воду, що струменіє у нас вічним життям».

Почути спрагле волання ближніх

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що слова: «Дай мені напитися!» – це не тільки прохання Ісуса, звернене до самарянки, але «заклик, іноді мовчазний, який кожного дня підноситься до нас та просить зайнятися спрагою інших». До нас із цим проханням звертаються в сім’ї, на роботі, в інших місцях, які відвідуємо, всі ті, «хто має спрагу близькості, уваги, слухання». «Дай мені напитися!» – чуємо від спраглих Божого слова, від тих, «хто потребує знайти в Церкві оазис, де зможе втамувати спрагу». Це також «заклик нашого суспільства», де «поспіх, гонитва за споживанням і насамперед байдужість, ота культура байдужості, породжують внутрішню посуху та порожнечу». «І не забуваймо, що “Дай мені напитися” – це крик багатьох братів і сетер, яким бракує води для життя, в той час як не припиняється забруднювання та спотворювання нашого спільного дому, що також, знесилений та пересохлий, “відчуває спрагу”», – мовив Папа, додаючи, що перед обличчям цих викликів Євангеліє сьогодні «пропонує кожному з нас живу воду, що може перетворити нас у джерело полегшення для інших».

«Тоді також і ми, подібно до самарянки, що залишила свій глечик при криниці й побігла, щоби покликати мешканців поселення, вже не думатимемо лише про те, щоби втамувати свою спрагу, – спрагу любові, інтелектуальну чи культурну спрагу, – але з радістю від зустрічі з Господом зможемо втамовувати спрагу інших, давати сенс життю інших, не як пани, а як слуги того Божого слова, яке завжди втамовує спрагу, зможемо зрозуміти їхню спрагу та ділитися з ним любов’ю, яку Він нам дарував», – підсумував Святіший Отець.

12 березня 2023, 12:45

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >