Kërko

2021.04.19 Ordinazione Sacerdotale, sacerdoti, Papa Francesco in Basilica San Pietro 2019.05.12 2021.04.19 Ordinazione Sacerdotale, sacerdoti, Papa Francesco in Basilica San Pietro 2019.05.12

Papa do të shugurojë nëntë meshtarë për dioqezën e Romës

Të dielën, më 25 prill, Papa Françesku do të kryesojë meshën për shugurimin e një grupi diakonësh me kombësi të ndryshme, formuar në Romë. Kremtimi, të cilin Ati i Shenjtë do ta kryesojë në Shën Pjetër, do të transmetohet drejtpërdrejt nga Vatican Media, Telepace e Tv2000

R.SH. - Vatikan

Gjashtë nga Seminari i Madh Papnor Romak, dy nga kolegji dioqezan “Redemptoris Mater”, një nga Seminari i Zojës së Dashurisë Hyjnore. Në këto institute të dioqezës së Romës, nëntë diakonë kanë përfunduar rrugën që të dielën, më 25 prill, do t’i shugurojë meshtarë nga duart e Papës Françesku, në orën 9.00, në Bazilikën e Shën Pjetrit në Vatikan. Këto ditë, diakonët, që vijnë nga vende të ndryshme të botës, janë në ushtrime shpirtërore.

Në shenjën e don Boskos

Në një deklaratë, Vikariati i dioqezës së Romës pasqyron jetën dhe historinë e thirrjes së secilit prej tyre. Georg Marius Bogdan, me origjinë nga Rumania, tregon dëshirën e tij për t’u bërë meshtar që fëmijë, i frymëzuar nga historia e Shën Gjon Boskos. Themeluesi i salezianëve përcakton edhe historinë e Salvatore Marco Montone, 32 vjeç nga Kalabria, i cili tregon për një kremtim pagëzimi, kur meshtari, pasi vendosi rrobat e bardha për fëmijët, e mbuloi me një stolë.

Me mëngë të përveshura

Salvatore Marco, që e ka kaluar fëmijërinë në oratorin e salezianëve në Spezzano Albanese, e dëgjon thirrjen natën “gjatë adhurimit eukaristik në kishë”, ndërsa përvoja në gjirin e Karitasit dioqezan e bën të kuptojë forcën e shprehjes aq të dashur për Papën Françesku, atë të “kishës si spital fushor”. “Në një farë mënyre - pohon ai - ishin duart e Kishës së Romës që arrinin deri tek më të varfrit”. I bindur për këtë është edhe Diego Armando Barrera Parra, një kolumbian 27 vjeçar, i cili, që kur ishte krejt i ri, bënte vullnetarin në një burg për të mitur dhe në një fondacion për të ndihmuar të droguarit. “Atje - nënvizon ai – më lindi dëshira për të ndihmuar e për t’i shërbyer të afërmit përgjithmonë”.

Dashuri pa interes

Më i riu ndër nëntë diakojtë është Manuel Secci, 26-vjeçar nga Roma, rritur në famullinë e Torre Angela-s, ku thirrja e tij u ushqye nga bashkësia dhe përvoja brenda saj. Salvatore Lucchesi, sicilian 43 vjeçar, konsiderohet “thirrje e vonë”, por në të vërtetë, siç tregon vetë, ai ndieu se duhet të bëhej meshtar që në moshën adoleshenciale, për t’u transferuar në universitet në Romë e për të zbuluar dashurinë pa interes të Zotit: “Hyji ishte aty e nuk më kërkonte asgjë”.

Futbolli vjen mbrapa

Ndërkaq është brazilian, 29 vjeçari Mateus Enrique Ataide da Cruz, i cili ndodhet në Romë që prej shtatë vitesh për të frekuentuar Seminarin e Zojës së Dashurisë Hyjnore. Në moshën 15 vjeçare, ndërsa ndihmonte një të moshuar për të mësuar kompiuterin, iu desh të lutej “bashkë me të e të thoshte Rruzaren”. Fillimisht, tregon ai, e përjetoi këtë si imponim, por më pas, u kthye në domosdoshmëri. Pastaj vjen Riccardo Cendamo, një 40 vjeçar me ëndrrën të bëhej regjizor, profesion, që e ushtroi për disa vite, për të kuptuar se duhej të ndërmerrte një rrugë tjetër. E së fundi, Samuel Piermarini, 28 vjeç, futbollist me perspektivë, që mbahej nën vëzhgim nga skuadra e Romës e që, një hap larg kontratës, i thotë trajnerit se nuk do ta nënshkruante. Historia e tij ndryshon rrënjësisht e tani, duke menduar për shugurimin e së dielës, thotë “Mezi pres!”

19 prill 2021, 16:21