Шукати

Папа: тиша і поміркованість – невід’ємні елементи християнського життя

Про необхідність зосередитися на суттєвому, не обтяжуючись непотрібними речами, й про важливість тиші роздумував Папа Франциск у своєму повчанні з нагоди другої неділі Адвенту.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Яке місце в моєму житті займає тиша? Замислитися над цим запитанням Папа Франциск запросив вірних, які у неділю, 10 грудня 2023 р., прийшли на площу Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» та отримати його благословення. Спонукою для цих роздумів став євангельський уривок, який говорить про святого Івана Предтечу, називаючи його «голосом, що волає в пустелі». «Пустеля, порожнє місце, де ніхто не спілкується, і голос, засіб говорити, здавалося б, два суперечливі образи, але в Хрестителеві вони зливаються воєдино», – зауважив Святіший Отець, виокремивши ці два аспекти.

Добре життя не тотожне нагромадженню речей

Наступник святого Петра зауважив, що Предтеча проповідував у пустелі на березі Йордану недалеко від того місця, через яке багато століть перед тим його народ увійшов у обіцяну землю. Цим немовби каже, що для того, щоб почути Бога, потрібно повернутися до місця, в якому Він протягом сорока років супроводжував, захищав і виховував свій народ. Пустеля – це «місце тиші та суттєвого», де «не можна дозволити собі зосереджуватися на непотрібних речах, а треба зосередитися на тому, що є незамінним для життя». «Ось постійно актуальне нагадування: для того, щоб чинити поступ на життєвій дорозі, необхідно позбавитися "зайвого", бо добре жити не означає наповнювати себе непотрібними речами, а позбутися зайвого, щоб заглибитися в себе, осягнути те, що є справді важливим перед Богом», – сказав Папа, підкреслюючи, що лише якщо завдяки тиші й молитві вивільнимо місце для Ісуса, Отчого Слова, то «зуміємо звільнитися від забруднення порожніми словами та плітками». За його словами, «мовчання і поміркованість у словах, у користуванні речами, засобами інформації та соціальними мережами» є невід'ємними елементами християнського життя.

Мовчання – передумова доброго говоріння

Переходячи до другого аспекту, яким є голос, Святіший Отець зазначив, що він є засобом, за допомогою якого виявляємо те, що думаємо, що носимо в своєму серці. З цього можемо зрозуміти, наскільки він «пов’язаний із мовчанням», оскільки виявляє те, що дозріває всередині. «Якщо не вмієш мовчати, то важко сказати щось путнє, а чим уважнішим є мовчання, тим сильнішим є слово», – сказав він, зауваживши, що в Предтечі сила його голосу пов'язана «з правдивістю його досвіду і чистотою його серця». Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив замислитися над тим, яке місце в нашому житті займає мовчання. І чи це є порожнє, гнітюче мовчання, а чи простір слухання та молитви. І чи не заглушене наше життя поверховними речами? «Нехай же Пресвята Марія, Діва мовчання, допоможе нам полюбити пустелю, щоб ставати вірогідними голосами, що звіщають Її Сина, Який надходить», – побажав він.

10 грудня 2023, 12:12

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >