Шукати

2024.05.05 Regina Caeli 2024.05.05 Regina Caeli  (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Папа: Ісусова дружба не відступає навіть перед обличчям зради

Про безумовну дружбу, яку Ісус пропонує кожному з нас, Папа Франциск роздумував у своїй недільній катехизі в першу неділю травня.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Не називаю вас більше слугами, а друзями», – каже Ісус своїм учням, про що читаємо в 15-й главі Євангелії від Івана. У неділю, 5 травня 2024 р., Папа Франциск, промовляючи до вірних, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Царице Неба», заохотив замислитися над значенням цих слів, які Христос промовив під час прощання зі своїми найближчими друзями.

Більше ніж спільність благ і задумів

Як зауважив Святіший Отець, у Біблії Божими «слугами» названі особливі люди, яким Господь «доручає особливі завдання», як от Мойсей чи цар Давид, або пророки і аж до Пречистої Діви Марії. Це люди, «в чиї руки Бог вкладає свої скарби». «Але цього всього, згідно з Ісусом, недостатньо, щоби висловити, ким ми є для Нього. Потрібно щось ще, щоб зрозуміти, ким ми є для Ісуса, щось більше, що виходить за межі благ і самих же задумів: потрібна дружба», – мовив Наступник святого Петра, зазначивши, що ми «з дитинства вчимося, яким прекрасним є цей досвід»: як діти, ділимося з друзями найкращими іграшками й подарунками, як підлітки звіряємо друзям перші таємниці, як молодь – пропонуємо свою вірність, як дорослі – поділяємо з ними успіхи та тривоги, а вже в літах – спогади, спостереження та тишу довгих днів…

Почуття, що сильніше за зраду

Тож заохотивши слухачів скерувати думку до своїх друзів, подякувавши за них Богові, Папа підкреслив, що «дружба не є плодом розрахунку ані примушення», а «народжується спонтанно, коли розпізнаємо в іншому щось від себе». І справжня дружба є «настільки сильною», що не відступає також і перед обличчям зради. Ісус показує це нам, до останнього називаючи Юду другом. «Справжній друг не залишає тебе, навіть коли ти помилився: він виправить тебе, він може дорікнути, але прощає і не залишає тебе», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що Ісус каже нам, що ми є для Нього саме друзями, «дорогими Його серцю людьми поза межами будь-яких заслуг чи очікувань», яким Він «простягає свою руку та пропонує свою любов». Настільки, що «беззахисно віддає Себе в наші руки», бо любить нас, бажає нам добра й хоче, щоб ми стали учасниками Його добра. Тож заохотивши замислитися про те, яким є для нас обличчя Ісуса, «обличчям друга чи чужинця», Папа побажав: «Нехай же Пречиста Діва Марія допомагає нам зростати в дружбі з Її Сином та поширювати її навколо нас».

05 травня 2024, 12:06

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >