Шукати

2024.04.14 Regina Caeli 2024.04.14 Regina Caeli  (Vatican Media)

Папа: щоб наші спільноти дедалі більше ставали місцями зустрічі з Богом

Про значення ділення вірою говорив Папа Франциск під час недільної молитви з паломниками, що відбулася опівдні на площі Святого Петра у Ватикані.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Нам чи не найважче розповідати іншим про найпрекрасніше, що з нами сталося – про нашу зустріч з Ісусом. На це звернув увагу Папа Франциск у своїй катехизі перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 14 квітня 2024 р., коментуючи євангельський уривок про те, як учні з Емауса повернулися до спільноти учнів у Єрусалимі, розповідаючи про те, як зустріли Ісуса в дорозі. Й у той час, як вони говорили, Воскреслий явився усій спільноті. Тож зауваживши, що Ісус приходить саме в той момент, коли вони діляться розповіддю про зустріч з Ним, Святіший Отець заохотив замислитися над «важливістю того, щоб ділитися вірою».

У вирі повідомлень

Наступник святого Петра звернув увагу на те, що кожного дня нас «бомбардують» тисячі повідомлень. Чимало з них є поверхневими й непотрібними, інші є проявом нетактовної цікавості, або й навіть, що гірше, «народжуються із пліток та лукавства», і «це новини, які ні на що непридатні, ба більше, завдають шкоди». «Але є й хороші, позитивні та конструктивні новини, і всі ми знаємо, як приємно чути хороші речі, і наскільки краще ми почуваємося, коли таке трапляється», – сказав Папа, додаючи, що також гарним є ділитися тими речами, які «чи в доброму, чи в лихому», торкнулися нашого життя, щоб таким чином «допомагати іншим».

Найважливіший досвід

Проте, як зазначив далі Святіший Отець, є одна річ, про яку нам важко говорити, а йдеться про те, що маємо найпрекраснішого, щоб розповідати – про нашу зустріч з Ісусом. За словами Папи, кожен з нас міг би багато розповісти про це, «не поводячись з іншими як учитель, але ділячись унікальними моментами, в яких ми відчули, що Господь живий і близький, що запалював у серці радість та втирав сльози, вливаючи довіру та розраду, сили й ентузіазм, або ж прощення, лагідність». І важливо ділитися цим «у сім’ї, в спільноті, з друзями». Так само варто ділитися «добрими спонуками, які спрямували нас у житті», як також про «зусилля та труднощі, в тому, щоб збагнути життя віри й чинити у ньому поступ».

«Якщо ми так робитимемо, Ісус, подібно як Він зробив це з учнями з Емауса у Великодній вечір, учинить нам несподіванку та зробить ще прекраснішими наші зустрічі та середовища», – мовив Святіший Отець, заохотивши слухачів пригадати собі якийсь промовистий момент з життя віри, вирішальну зустріч з Ісусом, замислившись над тим, чи колись комусь про це розповідали, а також над тим, чи ми готові вислухати від інших те, що вони хочуть сказати про свою зустріч з Христом. «Нехай же Богородиця допоможе нам ділитися вірою, щоб дедалі більше робити наші спільноти місцями зустрічі з Господом», – побажав Папа.

14 квітня 2024, 12:05

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >