Шукати

Папа: ми належимо Богові, й не повинні бути рабами жодної земної сили

Віддаючи належне суспільству, в якому ми живемо, долучаючись до дбання про спільне благо, ми не повинні забувати про те, що хоч «кесарю» належать речі цього світу, то світ і ми самі належимо Богові. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй недільній проповіді.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«То кесареве віддайте кесареві, а Боже – Богові!» – сказав Ісус, відповідаючи на підступне запитання своїх супротивників. Ці слова, записані в 22-й главі Євангелії від Матея, ввійшли у широкий вжиток, але часто їх помилково інтерпретують. Деякими думками про те, як слід їх розуміти, Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 22 жовтня 2023 року.

Насамперед, Святіший Отець пояснив, у чому полягала підступність запитання, а саме: «Чи годиться давати податок кесареві?». Якщо Ісус легітимізує сплату податку, то стане на бік політичної влади, яку народ не любив, а якщо скаже не платити, то Його можна буде звинуватити в бунті проти імперії. Але Христос уникнув цієї двозначності, попросивши показати податковий гріш, на якій був викарбуваний образ кесаря та сказав, що слід віддавати кесареве – кесареві, а Боже – Богові.

Фальшиве протиставлення

Як зауважив Папа, в той час як ці Ісусові слова стали дуже популярними та загальновживаними, їх іноді «в помилковий – чи щонайменше спрощений – спосіб» використовують, коли говорять про стосунки між Церквою та державою, між християнами та політикою, ніби Ісус хотів відокремити земну й духовну дійсності. «Іноді ми також думаємо ось так: віра з її практиками – це одне, а повсякденне життя – це інше», – вів далі він, наголосивши, що «це не так», оскільки «шизофренією» є думати, що віра «не має нічого спільного з конкретним життям, з викликами суспільства, з соціальною справедливістю, з політикою і так далі».

Кожному – властиве місце

Папа пояснив, що насправді Ісус хоче допомогти нам помістити два виміри в належному їм місці. Кесареві, тобто, політиці, цивільним інституціям, суспільним і економічним процесам «належить піклуватися про земний порядок». «І ми, занурені в цю дійсність, повинні повертати суспільству те, що воно нам надає, через наш внесок як відповідальні громадяни, дбаючи про те, що нам довірено, підтримуючи законність і справедливість у світі праці, чесно сплачуючи податки, дбаючи про спільне благо, тощо», – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що Ісус також стверджує фундаментальну дійсність: Богові належить людина – ціла людина та кожна людина.

«Це означає, що ми не належимо жодній земній дійсності, жодному черговому "кесарю". Ми належимо Господу і не повинні бути рабами жодної земної влади», – сказав Папа, додаючи, що в той час, як на монеті зображений кесар, Ісус нагадує нам про те, що «в нашому житті викарбуваний Божий образ, який ніхто і ніщо не може затемнити». «Кесарю належать речі цього світу, але людина і сам світ належать Богові: не забуваймо про це!» – додав він, зауваживши, що Христос вказує нам на нашу тотожність, немовби запитуючи: на монеті цього світу – образ кесаря, але ти в собі який образ носиш? «Нехай же Пресвята Діва допоможе нам визнавати та шанувати нашу гідність і гідність кожної людини», – побажав Святіший Отець.

22 жовтня 2023, 12:07

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >