Шукати

Папа: велич Бога являється в любові, вчімося розпізнавати Його присутність

Навчитися розпізнавати знаки Божого діяння в щоденному житті та прославляти Небесного Отця за все те добро, яке мовчазно перемінює світ, заохотив Папа Франциск паломників, які прийшли в неділю до Ватикану, щоби послухати його повчання, помолитися й отримати благословення.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Славлю Тебе, Отче, Господи неба й землі, що втаїв Ти це від мудрих та розумних і відкрив те немовлятам», – молився одного разу Ісус, слова Якого нам передав святий євангелист Матей. Але про що саме говорить Ісус у цій молитві та ким є оті немовлята? Роздумам про це Папа Франциск присвятив своє повчання, яким поділився з вірними, які в неділю, 9 липня 2023 р., зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній».

Справжня велич Бога

Зупинившись спочатку на тому, за що Ісус славить Отця, Папа зазначив, що перед тим Ісус згадав про деякі свої діла: сліпі повертають зір, прокажені очищуються, убогим звіщається Євангеліє. Спаситель також пояснює значення цього: все це є знаками Божого діяння в світі. «Тож послання є зрозумілим: Бог об'являється, звільняючи і зцілюючи людину – не забуваймо про це – безкорисливою любов'ю, яка спасає. Ось чому Ісус прославляє Отця, бо Його велич полягає в любові, і Він ніколи не діє поза любов'ю», – сказав Наступник святого Петра, підкресливши, що цю «велич у любові» годі збагнути тим, хто думає про себе як про великого, вигадує собі «бога» на власний образ: могутнього, негнучкого й мстивого.

«Іншими словами, ці самовпевнені неспроможні прийняти Бога як Отця, ті хто сповнений собою, гордий, переймається лише власними інтересами, хто переконаний, що йому ніхто не потрібен», – вів далі Папа, зазначаючи, що Ісус в цьому контексті згадує мешканців тогочасних багатих міст, у яких Він учинив чимало чуд, але мешканці яких залишалися байдужими до Його проповіді. Для них чудеса були лише «видовищними подіями, корисними для створення сенсацій і розпалювання пліток», а коли «швидкоплинний інтерес» проминув, вони відкладали їх, можливо, щоб зайнятися якоюсь іншою новиною. Отож, «вони не зуміли прийняти великі Божі діла».

Відчитувати знаки Божої любові

То ким є ті «немовлята», які зуміли їх прийняти та за яких Ісус славить Отця? За словами Єпископа Риму, Христос славить Отця за простих людей, «чиї серця вільні від пихи і самолюбства». Малими є ті, хто, як діти, «почуваються потребуючими і несамодостатніми, є відкритими на Бога і захоплюються Його ділами», вміють «відчитувати Його знаки, дивуватися чудесами Його любові».

«Браття і сестри, наше життя, якщо замислитися, сповнене чудес: воно сповнене жестів любові, знаків Божої доброти. Однак, стикаючись з ними, і наше серце може залишитися байдужим і стати звиклим, зацікавленим, але не здатним дивуватися, не здатним дати себе "вразити"», – мовив Святіший Отець, зауваживши, що це схоже до процесу, який відбувається із фотоплівкою. Отож, слід «фотографувати» Божі діла розумом, щоб вони «закарбувалися» в серці, а потім «проявляти їх у житті» через численні жести добра, таким чином, щоб «фотографія» Божої любові ставала дедалі яскравішою в нас і через нас.

Тож Папа запросив слухачів замислитися над тим, чи вміємо «серед потоку новин, які нас переповнюють», зупинитися на «великих Божих ділах», чи спроможні ми дивуватися добром, яке «мовчки змінює світ» та чи благословимо кожного дня Отця за Його діла. «Нехай же Марія, Яка раділа в Господі, зробить нас здатними дивуватися Його любові та прославляти Його в простоті», – побажав Святіший Отець.

09 липня 2023, 13:06

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >