Kërko

2023.01.05 Santa Messa per le Esequie del Sommo Pontefice Emerito Benedetto XVI 2023.01.05 Santa Messa per le Esequie del Sommo Pontefice Emerito Benedetto XVI
Editorial

“Ta bëjmë të shndrisë dritën e Krishtit, jo tonën!

Në zemër të magjisterit të Papës Ratzinger është fytyra e një Kishe që nuk kërkon pushtet, sukses, numra. E ky është çelësi për "ungjillizimin e ri"

R.SH. / Vatikan

ANDREA TORNIELLI

Benedikti XVI vdiq i nderuar dhe u varros si Papë. Një oqean lutjesh e shoqëroi ritin e varrimit, kryesuar nga Papa Françesku në tremen e Bazilikës së Shën Pjetrit. Lutje mirënjohjeje u lartuan nga të katër anët e botës, me sigurinë se Joseph Ratzinger mund të shijojë, më në fund, fytyrën e atij Zoti, të cilin e deshi dhe e ndoqi gjatë gjithë jetës e të cilit ia kushtoi edhe fjalët e tij të fundit, në prag të agonisë: “Zot, të dua!”. Një tipar dallues, që bashkon Benediktin XVI me Pasardhësin, mund ta gjejmë në fjalët, të cilat Papa Ratzinger i pati thënë që në mesazhin e tij të parë Urbi et Orbi, në mëngjesin e ditës pas zgjedhjeve: "Kur nis shërbesën, Papa i ri, e di se e ka për detyrë ta bëjë dritën e Krishtit të shkëlqejë përpara burrave dhe grave të sotme: jo dritën e vet, por atë të Krishtit”. Jo protagonizmin, idetë, shijet e dikujt, por dritën e Krishtit. Sepse, siç thoshte Benedikti XVI, "Kisha nuk është Kisha jonë, por Kisha e Tij, Kisha e Zotit. Shërbëtori duhet të japë llogari për përdorimin e pasurisë që iu besua. Ne nuk i lidhim njerëzit pas vetes, nuk kërkojmë pushtet, pozitë, vlerësim për veten tonë”. Interesant të vërehet se, si kardinal, për vite me radhë, Ratzinger e  paralajmëroi Kishën për një sëmundje që e kish prekur e vijon ta prekë: atë të besimit tek strukturat, tek organizimi. Atë të dëshirës për “t’u vlersuar” në skenën botërore, “për t’u dukur”.

Në maj 2010, në Fatima, Benedikti XVI u tha ipeshkvijve portugezë: "Kur, sipas mendimit të shumëkujt, feja katolike nuk është më trashëgimi e përbashkët e shoqërisë dhe, shpesh, shihet si një farë e minuar dhe e lënë në hije nga 'hyjnitë' dhe nga zotërinjtë e kësaj bote, tepër e vështirë që të prekë zemrat përmes fjalimeve të thjeshta e thirrjeve morale, e aq më pak përmes fjalëve të përgjithshme për vlerat e krishtera”. Sepse “shpallja e thjeshtë mesazhit nuk arrin në thellësi të zemrës së njeriut, nuk ia prek lirinë e tij, nuk ia ndryshon jetën. Çka të mahnit, është sidomos takimi me besimtarët që, me fenë e tyre, të tërheqin drejt hirit të Krishtit, duke dhënë dëshmi për Të”. Nuk janë fjalimet, arsyetimet e mëdha e as thirrjet për mbrojtjen e vlerave morale, ato që prekin zemrat e grave  dhe të burrave të sotëm. Misioni nuk ka nevojë për strategjitë e marketingut fetar dhe prozelit. As Kisha e sotme nuk mund të mendojë të jetojë me mallin e rëndësisë dhe të fuqisë, që kishte në të kaluarën. Krejt e kundërta: si Benedikti XVI, ashtu edhe pasardhësi i tij Françesku, predikuan dhe dëshmuan rëndësinë që ka kthimi tek themelorja, tek një Kishë e pasur vetëm me dritën, që e merr lirisht nga Zoti i saj.

E pikërisht ky rikthim në themeloren është çelës për misionin. Joseph Ratzinger e pati thënë këtë kur ishte ende prefekt i Kongregatës për Doktrinën e Fesë, gjatë një katekizmi, mbajtur në dhjetor 2000, cituar së fundmi nga drejtori i Fides, Gianni Valente. Ratzinger filloi nga shëmbëlltyra ungjillore e Mbretërisë së Zotit, krahasuar nga Jezusi me farën e sinapit e cila "është më e vogla nga të gjitha farët, por pasi rritet, bëhet më e madhe se të tëra bimët e tjera të kopshtit, bëhet pemë". Ai shpjegoi se duke folur për "ungjillëzimin e ri" në shoqëritë e laicizuara, është e nevojshme të shmanget "tundimi i padurimit, tundimi për të kërkuar menjëherë sukses të madh, për të kërkuar numër të madh". Sepse kjo "nuk është metodë e Zotit". Ungjillizimi i ri - shtoi - "nuk mund të nënkuptojë tërheqjen e menjëhershme të masave të mëdha të larguara nga Kisha, me metoda të reja, më të rafinuara".

Vetë historia e Kishës, pati vënë në dukje kardinali Ratzinger, mëson se "gjërat e mëdha fillojnë gjithmonë nga fara e vogël e grurit dhe se lëvizjet masive janë gjithmonë kalimtare". Sepse Zoti “nuk bën llogari me numra të mëdhenj; fuqia e jashtme nuk është shenjë e pranisë së Tij”. Pjesa më e madhe e shëmbëlltyrave të Jezusit flasin për këtë mënyrë veprimi hyjnor dhe kështu i përgjigjen shqetësimeve të dishepujve, të cilët prisnin shumë më tepër suksese dhe shenja nga Mesia – “suksese të tipit që Shejtani ia pati premtuar Zotit". Të krishterët, kujtonte Benedikti i ardhshëm, “ishin bashkësi të vogla, të shpërndara në mbarë botën, të parëndësishme sipas kritereve të saj. Në të vërtetë ata ishin tharmi i brumit, që sillnin brenda vetes të ardhmen e botës”. Prandaj, nuk bëhet fjalë për "t’i zgjeruar hapësirat" e Kishës në botë: "Nuk duam të na dëgjojnë, nuk duam të rrisim fuqinë dhe shtrirjen e institucioneve tona, por duam t'i shërbejmë të mirës së njerëzve dhe të njerëzimit, duke i krijuar hapësirë ​​Atij, që është Jeta. Kjo zhveshje e vetvetes, duke ia ofruar Krishtit për shpëtimin e njerëzve, është kushti themelor i angazhimit të vërtetë ndaj Ungjillit”.

E kjo, vetëdija që e shoqëroi gjatë gjithë jetës të krishterin, teologun, ipeshkvin e papën Benedikti XVI.  Një vetëdije, që jehon fort në njërin nga citimet e pasardhësit të Tij – të cilin Ai e siguroi  “për nderimin dhe dëgjesën” -  e ai deshi ta theksonte në homelinë e salikimeve. Është shkëputur  nga “Rregulla baritore” e Shën Gregorit të Madh: "Në mes të stuhive të jetës sime, më ngushëllon besimi se do më mbash në tryezën e lutjeve tua dhe se, nëse pesha e gabimeve të mia më rrëzon dhe më poshtëron, do të më japësh ndihmën e meritave tua për të më lehtësuar”. “Është vetëdija e Bariut – komentoi Papa Françesku – që nuk mund  ta  sjellë i vetëm atë, të cilën nuk do të mund ta mbarte i vetëm e, prandaj di ta harrojë vetveten e të kujdeset për popullin që i besohet”. Sepse pa Të, pa Zotin, nuk mund të bëjmë asgjë!  

05 janar 2023, 14:11