Kërko

Preghiera del rosario, persone in preghiera Preghiera del rosario, persone in preghiera

Papa, lutja rruzares për t'ia besuar Marisë Virgjër Ukrainën dhe ata që vuajnë nga lufta

Papa Françesku në fund të lutjes mariane tё Engjёllit Tёnzot, kujton iniciativën e lutjes sё Rruzares për Paqe nga fëmijët e promovuar nga fondacioni ‘Ndihma për Kishën që Vuan’. Papa kujtoi edhe Ditën Botërore të refuzimit të mjerimit dhe dy tё Lumturit e ri, priftërinj martirë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

R.SH. - Vatikan

Lufta në Ukrainë dhe shkatërrimi i saj, por edhe vuajtjet e popujve që jetojnë në lëkurën e tyre pasojat e konfliktit u kujtuan edhe njё herё nga Papa Françesku. Pas lutjes sё Engjëllit Tёnzot, Ati i Shenjtё Françesku kujtoi iniciativën "Një milion fëmijë lusin Rruzaren për paqen në botë", promovuar nga fondacioni ‘Ndihmё për Kishën që Vuan’, nismë e programuar për këtё tё martë më 18 tetor, dhe tha:

Faleminderit të gjithë djemve dhe vajzave që marrin pjesë! Ne bashkohemi me ta dhe ia besojmë popullin e torturuar ukrainas dhe popujt e tjerë që vuajnë nga lufta dhe të gjitha format e dhunës dhe mjerimi ndërmjetësimit të Zojës sё Bekuar.

Mjerimi që është në qendër të Ditës Botërore të Refuzimit të Mjerimit dhe që bie nesër. "Të gjithë - pohoi Papa - mund të japë një dorë për një shoqëri ku askush nuk ndihet i përjashtuar sepse është i varfër".

Të Lumturit e rinj, barinj sipas zemrës së Krishtit

Së fundi, Papa kujtoi lumturimin, sot pasdite në Boves, në provincën e Kuneos, Itali,  të don Giuseppe Bernardit dhe don Mario Ghibaudos, famullitar dhe ndihmës famullitar, të vrarë për urrejtje ndaj fesё në vitin 1943. Papa Françesku nxiti të shohim dëshminë e tyre tё afërsisë ndaj besimtarëve në një moment tejet tё vështirë.

Në rrezikun ekstrem ata nuk e braktisën popullin që u ishte besuar, por e ndihmuan deri në derdhjen e gjakut, duke ndarë fatin tragjik të qytetarëve të tjerë, të shfarosur nga nazistët. Shembulli i tyre e nxittë te priftërinjtë dëshirën për të qenë barinj sipas zemrës së Krishtit, gjithmonë përkrah popullit të tyre. Një duartrokitje për të lumturit e rinj!

16 tetor 2022, 16:55