Kërko

Nur-Sultan, Kazakistan Nur-Sultan, Kazakistan

Papa Françesku në Kazakistan: tri ditë për dialogun ndërmjet feve

Salla e Shtypit e Vatikanit publikon programin zyrtar të udhëtimit të 38-të ndërkombëtar të Papës, i cili do të shkojë për tri ditë në Kazakistan, vizituar edhe nga Gjon Pali II në vitin 2001. Papa do të qëndrojë gjatë gjithë kohës në kryeqytetin Nur Sultan, ku do të mbahet Kongresi VII i krerëve të feve botërore dhe tradicionale, takim i udhëheqësve fetarë nga e gjithë bota. Papa do të mbajë katër fjalime dhe homelinë e meshës në sheshin, ku u organizua Ekspozita ndërkombëtare më 2017

R.SH. – Vatikan

Takime publike dhe private, si edhe një meshë: këto janë veprimtaritë e udhëtimit të shkurtër të Papës Françesku në Kazakistan, njoftuar dje nga Salla e Shtypit e Vatikanit për 13-15 shtatorin e ardhshëm. Rasti i vizitës - që vetë Papa gjatë kthimit nga Kanadaja e quajti jo tepër të lodhshme, duke pasur parasysh kushtet e tij shëndetësore - është Kongresi VII i krerëve të feve botërore dhe tradicionale, që do të mbledhë liderë të ndryshëm fetarë nga e gjithë bota dhe që, siç thuhet në faqen zyrtare, ka ndër përparësitë e tij “afirmimin e paqes, të harmonisë dhe të tolerancës si parime të palëkundshme të ekzistencës njerëzore”. Gjithashtu, do të diskutohet mbi “çështjen e përdorimit të ndjenjave fetare të njerëzve për shkallëzimin e konflikteve dhe armiqësive”.

Nisja e Papës

Salla e Shtypit e Vatikanit publikoi sot paradite programin zyrtar të udhëtimit të 38-të ndërkombëtar të Françeskut në vendin e Azisë Qendrore, vizituar në shtator 2001 edhe nga Papa shenjt Gjon Pali II. Papa Bergoglio do të qëndrojë gjatë gjithë kohës në kryeqytetin Nur-Sultan, i cili, deri në mars 2019, njihej si Astana. I ngritur në brigjet e lumit Išim, ai ka rreth një milion banorë me moshë mesatare shumë të re, që u përkasin rreth 130 kombësive të ndryshme. Të shumta, edhe fetë. Ati i Shenjtë, i cili do të niset më 13 shtator nga aeroporti i Romës – Fiumicino, në orën 7.15 të mëngjesit, do të mbërrijë në Nur Sultan pas më se dhjetë orësh. Pasdite, në orën 17.45, pritja zyrtare e ndjekur nga ceremonia në pallatin presidencial dhe vizita tek presidenti i Republikës, Kassim-Jomart Tokayev. Po aty, takimi me autoritetet, shoqërinë civile dhe trupin diplomatik, në Sallën Qazaq, ku Papa do të mbajë të parën nga pesë ndërhyrjet e tij publike.

Mesha në Sheshin e Ekspozitës (Expo)

Dita e mërkurë, 14 shtator, do të fillojë me një çast lutjeje në heshtje, në Pallatin e Paqes dhe të Pajtimit, së bashku me krerët fetarë pjesëmarrës në Kongres, i cili mblidhet çdo tri vite, që nga edicioni i parë i vitit 2003, themeluar nga ish-presidenti kazak Nursultan Nazarbaev. Papa do të hapë seancën e parë plenare, duke iu drejtuar fjalën e tij të pranishmëve. Në mesditë, do të presë privatisht disa përfaqësues nga fe të ndryshme. Pasdite në orën 16.45, Ati i Shenjtë do të kremtojë meshën në sheshin Expo e do të mbajë homelinë.

Dita e fundit

E enjtja, 15 shtator, është dita e fundit e udhëtimit. Në orën 9, siç është tashmë traditë në çdo udhëtim apostolik, Papa do të takojë privatisht sivëllezërit e tij të Shoqërisë së Jezusit në Nunciaturën Apostolike. Në orën 10.30, Françesku do të shkojë në katedralen e Nënës së Zotit të Ndihmës së Përhershme për takimin me ipeshkvijtë, meshtarët, diakonët, rregulltarët, seminaristët dhe punonjësit baritorë.

Deklarata përfundimtare e Kongresit ndërfetar

Veprimtaria e fundit e gjithë udhëtimit në Kazakistan do të mbahet në Pallatin e Paqes dhe të Pajtimit, ku do të lexohet Deklarata përfundimtare e Kongresit të krerëve fetarë. Papa do t’u flasë të pranishmëve e më pas, do të shkojë rreth orës 16.15 në aeroportin ndërkombëtar të Nur-Sultanit për ceremoninë e lamtumirës dhe nisjen për në Romë, ku parashikohet të mbërrijë në orën 20.15.

02 gusht 2022, 14:02