Kërko

Challenge ne internet Challenge ne internet

Koha “social” e Krijimit: të rinjtë dhe mobilizimi

Një sfidë me video, drejtuar të rinjve për t’i motivuar bashkëmoshatarët dhe të tjerët të kujdesen për klimën. Youth 4 Climate Week 2022 është nismë e YoungCaritas, që synon njohjen dhe mbledhjen e këshillave e të sugjerimeve konkrete për të kontribuar në mbrojtjen e planetit si protagonistë. Amanda Montesani nga YoungCaritas: “Krijimtari dhe veprim. Secili mund të japë kontributin e vet”

R.SH. – Vatikan

 Jemi në Kohën e Krijimit - ndërmjet 1 shtatorit, Ditës Botërore të Lutjes për Kujdesin ndaj Krijimit dhe 4 tetorit, festës së Shën Françeskut të Asizit - kur të krishterët e të gjitha besimeve ftohen të mobilizohen në mbrojtjen e gjithësisë e të ambientit. Të rinjtë janë protagonistë të rëndësishëm të saj: që sot, 19 shtator e deri më 23 shtator, mbahet Java e Rinisë për Klimën, “Youth 4 Climate Week 2022”, në të cilën të rinjtë impenjohen për atë kthesë ekologjike të domosdoshme e të dëshirueshme nga e gjithë shoqëria. Nisur nga premisa se Toka ka nevojë për ne aq sa kemi nevojë ne për të, brenda kësaj Jave, lindi ideja e një sfide në rrjetet shoqërore në internet, e cila u drejtohet pikërisht të rinjve.

Për të marrë pjesë, mjafton të zgjidhet një temë (ushqimi, mënyra e jetesës, ose të tjera) dhe të regjistrohet një video e shkurtër në Tik Tok, Facebook, ose Instagram, jo ​​më shumë se 60 sekonda. Përmes videos, duhet të ftohen të njohurit, miqtë, të afërmit të vënë në jetë praktika të virtytshme lidhur me temën e zgjedhur. Kjo ide lindi nga YoungCaritas e dioqezës së Bolzano-Bressanone-s, Kolpingjugend dhe Coworking della Memoria (Arci). Në mbrëmjen përfundimtare të 23 shtatorit, një juri e veçantë do të zgjedhë fituesin: videoja me përmbajtjen më të mirë do të projektohet në monitorët e autobusëve dhe të trenave në gjithë provincën veriore italiane. Amanda Montesani e YoungCaritas na tregoi si do të zhvillohen këto ditë dhe cilat janë synimet e të rinjve që marrin pjesë në të:

Do të jetë një javë aksioni: çdo ditë do të ketë nisma të ndryshme në gjithë Alto Adige-n mbi temën e ambientit dhe të ekologjisë. Synon të jetë një javë mobilizimi, përfshirjeje dhe veprimi për t’i afruar të rinjtë dhe të tjerët me dramën e krizës klimatike, përmes fjalëve të ekspertëve. Kemi shumë besim tek veprimi, tek impenjimi konkret, në forma nga më të ndryshmet. Objektivi i javës është jo vetëm të sensibilizojmë, por edhe të tregojmë si mund të kontribuojë secili konkretisht, duke stimuluar krijimtarinë e të rinjve për temën e klimës e të qëndrueshmërisë së planetit.

Deri më 4 tetor jemi në “Kohën e Krijimit”. Sfida juaj në internet i nxit të rinjtë të thonë fjalën e tyre. Si lindi ideja e videove?

Sfida në rrjetet shoqërore është vetëm një nga veprimtaritë e Youth 4 Climate Week 2022. Ideja lindi duke pasur parasysh moshën e njerëzve, që donim të përfshinim. Meqë të rinjtë janë shumë të pranishëm në rrjetet shoqërore, vendosëm t’u japim mundësinë të marrin pjesë në nismat tona, edhe në këtë mënyrë. Mendojmë se është e rëndësishme t’i edukojmë të rinjtë t’i përdorin rrjetet shoqërore me inteligjencë. Pjesëmarrja në një sfidë në internet përmes videove, që ata i realizojnë si të ishin ekspertë, i inkurajon edhe të tjerët të veprojnë për të mirën e planetit. Mund të jenë burim frymëzimi dhe mobilizimi.

19 shtator 2022, 14:13