Kërko

Cookie Policy
The portal Vatican News uses technical or similar cookies to make navigation easier and guarantee the use of the services. Furthermore, technical and analysis cookies from third parties may be used. If you want to know more click here. By closing this banner you consent to the use of cookies.
I AGREE
Allegro - Andante molto - Quasi allegro ma un poco più tranquillo
Programe Podcast
Shën Hilari i Poitiers Shën Hilari i Poitiers

Më 13 janar kalendari kujton Shën Hilarin e Puatjesë, ipeshkëv e dijetar i Kishës

Shën Hilari, një nga ipeshkvijtë më të mëdhenj të shekullit V, luftoi herezinë ariane, duke shkruar disa vepra, më e famshmja e të cilave është ‘De Trinitate’. Në këtë vepër ipeshkvi shenjt mbrojti në mënyrë të pakundërshtueshme besimin në Trininë e në Hyjninë e Krishtit. Shkroi edhe komente të shquara të Psalmeve e të Ungjillit sipas Mateu.

R.SH. - Vatikan

Më 13 janar kalendari kishtar përkujton Shën Hilarin e Puatjesë, ipeshkëv e dijetar i Kishës, një nga ipeshkvijtë më të mëdhenj të shekullit V.

Hilari, i lindur në Puatje të Francës rreth vitit 315, ishte pagan që kërkonte me etje dritën e nevojshme për të gjetur kuptimin e jetës. Kërkimin e nisi në doktrinat neoplatonike, për të arritur, më pas, tek Bibla, tek krishterimi, tek drita. Pronar fisnik tokash, i martuar e me një vajzë, pas pagëzimit u zgjodh ipeshkëv i Puatjesë. Luftoi herezinë ariane, duke shkruar disa vepra, më e famshmja e të cilave është ‘De Trinitate’. Në këtë vepër ipeshkvi shenjt mbrojti në mënyrë të pakundërshtueshme besimin në Trininë dhe në Hyjninë e Krishtit. 

Shën Hilari diti, përballë arianëve që e konsideronin “Birin e Hyjit’ thjeshtë ‘krijesë njerëzore, ndonëse të jashtëzakonshme’, të mbronte sa me forcë, aq edhe me urti, natyrën hyjnore të Jezusit, si Bir i Hyjit dhe natyrën e Hyjit si Atë, që e lindi që prej amshimit. Shën Hilari, i cili ia kushtoi gjithë jetën kësaj kauze qe gjithnjë në kundërshtim të vendosur e të hapur me arianët radikalë, por mbajti qëndrim pajtues me ata që pranonin se Biri ishte i ngjashëm me Atin dhe u përpoq t’i bindte që të pranonin se Ati e Biri kishin të njëjtën natyrë hyjnore. Pikërisht për këtë arsye rruga drejt Krishtit është e hapur për të gjithë, ndonëse kërkohet përherë pendimi vetjak. Shën Hilarit na kërkon për t’i qëndruar gjithnjë besnik fesë së marrë në Pagëzim, sepse besnikëria ndaj Zotit është dhuratë e hirit të Tij.

Shën Hilari shkroi edhe komente të shquara të Psalmeve dhe të Ungjillit sipas Mateut. Por, me që arianët ishin nën mbrojtjen e perandorit Kostanci, i cili i miratoi vendimet e sinodit arian, mbajtur në vitin 356 në Béziers, ipeshkvi i Puatjesë u internua në Frigji, ku kaloi katër vjet. Edhe gjatë këtyre vjetëve vijoi t’i thellojë studimet: mësoi greqishten, zbuloi veprat e Origjenit dhe gjithë prodhimin e Etërve lindorë, duke siguruar, kështu, një dokumentim të dorës së parë për librin ‘De Trinitate’ që i dha titullin Dijetar i Kishës. Ishte traktati më i rëndësishëm e më i thellë i shkruar deri asokohe mbi dogmën kryesore të fesë së krishterë.

E nuk u mjaftua me kaq: nga internimi, sulmoi me guxim të jashtëzakonshëm atë që ia kishte në dorë vetë jetën, perandorin Kostanci, duke e kritikuar ashpër, pse pretendonte të sundonte edhe Kishën e pse përzihej në diskutimet teologjike e në punët e brendshme të disiplinës kishtare, të cilat nuk i takonin.

Si u rikthye në seli, ipeshkvi guximtar rifilloi veprimtarinë baritore. Pati si bashkëpunëtor ipeshkvin e ardhshëm të Turit, Shën Martinin. Vdiq në vitin 367. Mbeti në kujtesën e Kishës si polemist i mprehtë e guximtar, por edhe si Atë e Bari i vërtetë i grigjës që i qe besuar. Njerëzor në luftë e më se njerëzor në fitore, mbrojti gjithnjë ipeshkvijtë që e pranonin gabimin, duke u njohur edhe të drejtën të vijonin veprimtarinë në selitë e tyre. Papa Piu IX e shpalli ‘Doktor i Kishës’. Emri Hilar vjen nga latinishtja e do të thotë ‘gëzim’. Simboli i shenjtit është shkopi baritor.

13 janar 2025, 10:15
Prev
April 2025
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Next
May 2025
SuMoTuWeThFrSa