Kërko

Cookie Policy
The portal Vatican News uses technical or similar cookies to make navigation easier and guarantee the use of the services. Furthermore, technical and analysis cookies from third parties may be used. If you want to know more click here. By closing this banner you consent to the use of cookies.
I AGREE
Allegro assai
Programe Podcast

Më 25 shtator kalendari kujton Shën Firminin, ipeshkëv i Amiens

Shën Firmini shërbeu në Pamplonë, Spanjë, njihet si ipeshkvi i parë i qytetit. Pavarësisht nga pengesat , rezultatet e veprimtarisë së tij qenë të jashtëzakonshme. Gjatë veprimtarisë ungjillëzuese, u arrestua nga qeveritari romak Valeri, u rrah mizorisht e më pas vendosën t’ia presin kokën në burg., më 25 shtator ndërmjet 290-tës e 303-së

R.SH. - Vatikan

Së pari po kujtojmë se në kalendarin e Kishës katolike shënohen tre shenjtorë me emrin Firmini i Amiensit: një abat, që kremtohet më 11 mars, një tjetër ipeshkëv i qytetit, festa e të cilit bie më 1 shtator, dhe i treti, ipeshkëv i Amiensit e martir, që festohet sot me 25 shtator. Të dhënat e para që flasin për shenjtin, vërtetësia historike e të cilave është e diskutueshme, vijnë në kohët tona që nga shekulli V ose VI. Pavarësisht nga elementet legjendare, ato duhen treguar, sepse shërbyen si burim frymëzimi për artistët e kohës, që realizuan skulpturat, të cilat e zbukurojnë edhe sot katedralen e Amiensit.

Sipas gojëdhënave, Firmini duhet të ketë qenë bir i një familjeje fisnike nga Pamplona e Spanjës. Prindërit e tij, Fermi dhe Eugjenia, ishin paganë, që u kthyen në fenë e krishterë në kohën kur i biri shugurohej ipeshkëv. Firmini, që ishte djali më i madh i familjes, u la nën kujdesin e Onestit meshtar, që e pagëzoi dhe e edukoi në fenë e krishterë. U shugurua meshtar nga ipeshkvi i Tuluzës, Onorati e më pas edhe ipeshkëv. Me sa duket, në fillim shërbeu në Pamplonë, ku sipas traditës vendase, njihet si ipeshkvi i parë i qytetit. Pastaj u nis për të ungjillëzuar disa zona të Francës, si Akuitania, Alvernia, Anzhu e vise të tjera në veri- lindje të vendit.  Pavarësisht nga pengesat që i krijuan priftërinjtë paganë, rezultatet e veprimtarisë së tij ungjillëzuese qenë të jashtëzakonshme. Aktet e martirizimit të tij shënojnë se gjatë kësaj veprimtarie ungjillëzuese, u arrestua nga qeveritari romak Valeri, u rrah mizorisht e më pas u lirua. 

Në vijim të shtegtimit, u ndal në Amiens, që në lashtësi njihej me emrin Samobriva Ambianorum, ku vijoi me sukses edhe më të madh veprimtarinë e tij ipeshkvnore. Ktheu në fenë e krishterë shumë fisnikë; ndërmjet tyre edhe senatorin Faustian, i biri i të cilit, Firmini i Amiensit, do të bëhej më pas ipeshkëv e shenjt, që kremtohet nga Kisha më 1 shtator.

Në fillim të shekullit IV gjyqtarët Longulo e Sebastiani e arrestuan sërisht ipeshkvin guximtar. E torturuan mizorisht, duke i kërkuar ta mohonte fenë e krishterë. Po ai u bëri ballë heroikisht të gjitha mundimeve. Atëherë gjykatësit, për të shmangur rrezikun e reagimit popullor, vendosën t’ia presin kokën në burg. Ishte data 25 shtator e një viti të papërcaktuar, ndërmjet 290-tës e 303-së. Shenjti u varros në një vend të fshehtë, të panjohur deri në shekullin VII kur, me ndihmën e një vegimi të mrekullueshëm, varri i tij u zbulua nga ipeshkvi i Amiensit, Shën Salvi.  Reliket e Shën Firminit nderohen në kisha të ndryshme të Francës, sepse kulti i shenjtit u përhap me shpejtësi të madhe si në Francë, ashtu edhe në Spanjë e, sidomos në Pamplonë, ku më 1217 u ngrit një elter në nderim të martirit, për të vendosur aty disa nga reliket e tij. 

Më 1657 papa Aleksandri VII i shpalli Shën Firminin ipeshkëv e shën Françesk Saverin, Pajtorë kryesorë të qytetit të Pamplonës. Tani në vendlindjen e Martirit janë ngritur dy kapela kushtuar Shën Firminit: një në katedrale e një tjetër në Kishën e Shën Lorencit e cila, sipas traditës, u ndërtua pikërisht mbi themelet e shtëpisë ku lindi shenjti. Festa e tij në Pamplonë është bërë shumë e njohur në gjithë botën edhe për shkak të vrapimit të demave, apo ‘enkierros’, që zhvillohet nëpër rrugët e qytetit në një gjatësi prej 850 metrash e që përfundon shpesh me plagosjen e njerëzve, të cilët vrapojnë lirisht njëherësh me demat, në praninë e një numri të madh turistësh kureshtarë. 

25 shtator 2024, 10:21
Prev
April 2025
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Next
May 2025
SuMoTuWeThFrSa