Kërko

Më 10 tetor kalendari kishtar kujton shën Danielin dhe shokët e tij, martirë

Themeluesi i Kongregatës sё Misionarëve Kombonianë të Zemrës së Krishtit, shën Daniel Komboni, i mbrojti të fundmit, të braktisurit, të mënjanuarit e shoqёrisё. Në qytetin e Khartumit, në Sudan, shën Daniel Komboni, ipeshkëv, themeloi Institutin e Misioneve Afrikane dhe punoi pa u lodhur e pa i kursyer energjitë në predikimin e Ungjillit e në kujdesin për dinjitetin e njerëzve.

R.SH. - Vatikan

Në vitin 1227 shtatë fretër të vegjël françeskanë: Danieli, Engjëlli, Samueli, Donoli, Leoni, Nikmolla e Ugolini, u nisën nga Toskana në drejtim të Spanjës, prej nga do të shkonin në Marok për t’i kthyer banorët e vendit në fenë e Krishtit.

Ishin vitet kur Urdhri françeskan, i drejtuar nga vëllai Elia, jetonte stinën e entuziazmit të zjarrtë misionar. Për ditët e fundit të jetës së këtyre misionarëve françeskanë flasin dy relacione, të cilat mendohej se ishin shkruar menjëherë pas vdekjes së tyre heroike. Por më pas disa studiues arritën në përfundimin se letra e një farë Mariani nga Gjenova, i cili shkroi vëlla Elisë për ta njoftuar lidhur me vdekjen e lumnueshme të misionarëve, nuk duhet të jetë e njëkohshme me martirizimin, siç dëshmoi ai që e shkroi, por e shekullit XVI-XVII.

Sidoqoftë, nga këto dokumente mësojmë se në krye të grupit ishte Danieli, me origjinë nga Belvedere e Kalabrisë dhe proviniçial i françeskanëve të këtij vendi. Si ndejën pak kohë në Spanjë, u nisën për në Keuta të Marokut për t’u predikuar Ungjillin muhamedanëve. Ishte një veprim vërtetë i guximshëm, sepse autoritetet e vendit kishin ndaluar ço lloj propagande të krishterë. Po ata, pa frikë, nisën menjëherë të përhapnin fjalën e Krishtit, së pari ndërmjet tregtarëve të shumtë të Pizës, Gjenovës, Marsejës, që banonin në këtë qytet, pastaj, në ditët e para të tetorit 1227, vendosën të fillonin predikimin në mjediset myslimane, ndër rrugët e qytetit.

Nisën kështu të predikonin, duke folur në gjuhën latin e italiane sepse, për fat të keq, nuk e njihnin gjuhën e vendit. U mbyllen menjëherë në burg ku, duke kaluar nga premtimet në kërcënime,  autoritetet e vendit bënë çmos t’i detyronin të hiqnin dorë publikisht nga feja e tyre e të ktheheshin në fenë islame. Por ata e mbrojtën burrërisht fenë në Krishtin. Atëherë i dënuan me prerjen e kohës. Si u krye ekzekutimi, trupat u bënë copa-copa. Ashtu të kthyer në grumbuj mishi të përgjakur, martirët françeskanë u mbartën nga tregtarët e krishterë perëndimorë dhe u varrosen në lagjen e jashtme të Keutës.

Më pas eshtrat u mbartën në Spanjë, ndërsa sot nuk duhet me saktësi ku ndodhen, sepse qytete të shumta të Spanjës, Portugalisë e Italisë lavdërohen se kanë ndonjë nga reliket e tyre. Papa Leoni X, më 22 janar 1517 caktoi datën 13 tetor si ditë të nderimit të tyre, ndërsa më vonë nisën të festohen më 10 tetor. 

Daniel Komboni apostull i Afrikës

Daniel Komboni, Shenjti,  i njohur si apostull i Afrikës, lindi më 1831 në Limone mbi Liqenin e Gardës (Breshia) - mbylli sytë më 1881 në Afrikën e tij, në Khartum, i tretur nga ethet. Me vdekjen e tij u duk sikur vdiq edhe misioni i tij për shpëtimin e Afrikës, së cilës i kushtoi gjithë jetën, duke kërkuar bashkëpunimin e të gjitha forcave të Kishës. Për të siguruar misionarë, themeloi dy institute burrash e grash, të gatshëm për të dhënë jetën për Nigricinë. Bashkë me ta, arriti të depërtonte deri në zemrën e Kontinentit të Zi. Shumë prej bashkëpunëtorëve ranë pranë tij, të raskapitur nga ethet tropikale. Po ai u bëri ballë të gjitha vështirësive. Ishte i sigurtë se vepra e tij nuk do të vdiste, sepse e pati vënë nën mbrojtjen e Zemrës së Krishtit, që flijoi vetveten edhe për shpëtimin e afrikanëve. Shenjtërimi i tij e vërteton këtë: tingëllon sot si thirrje e re për ndërhyrje botërore në favor të Afrikës

10 tetor 2022, 11:08