Cerca

Vatican News
2018.08.30 Santi Felice e Adautto Martiri 2018.08.30 Santi Felice e Adautto Martiri 

Më 30 gusht kalendari kishtar kujton Shenjtorët Feliksin e Adautin, martirë

Feliksi e Adauti vijnë nga një poezi e Shën Damazit që thotë vetëm se Feliksi e Adauti ishin vëllezër dhe pësuan martirizimin nën Dioklecianit e ata qenë varrosur në një kriptë të varrezës së Commodilla-s, pranë Shën Pjetrit jashtë mureve.

R:SH. - Vatikan

Lajmet më të sigurta për shenjtorët Feliksi e Adauti vijnë nga një poezi e Shën Damazit që thotë vetëm se Feliksi e Adauti ishin vëllezër dhe pësuan martirizimin. Ka gjasë që martizimi tyre të ketë ndodhur nën Dioklecianit e ata qenë varrosur në një kriptë të varrezës së Commodilla-s, pranë Shën Pjetrit jashtë mureve.

Kjo kriptë, shndërruar në bazilikë, është restauruar e pa njërin prej afreskeve paleokristian ku dy martirët janë së bashku me Shenjtorët Pjetrin, Palin e Shtjefnin. Sipas një legjende të shekullit VII rreth Martizimit (Passio), thuhet se ndërsa Felksin meshtar  e çonin drejt torturës së tmerrshme për shkak të fesë së tij në Krishtin, një i panjohur deshi të ndante bashkë me Feliksin të njëjtin fat. Të dyve iu pre koka. Pasi që personi që nuk dihej se kush ishte, mbeti pikërisht i panjohur, qe thirrur adauctus, prej nga vjen emri Adauti.

30 gusht 2018, 08:08