Шукати

Папа: не відриваймо погляд від Ісусового світла

Ставати шукачами Христового світла в молитві та в наших ближніх – це, за словами Папи Франциска, може стати доброю постановою на Великий Піст.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Описуючи подію преображення, святий Марко зазначає, що після того, як Ісус сповістив своїм учням про свої страсті, Він узяв Петра, Якова та Івана, йде з ними на високу гору, де у фізичний спосіб показав Себе їм у повноті свого світла. «Так Він відкрив їм сенс того, що вони проживали разом до цього моменту. Проповідь Божого царства, прощення гріхів, зцілення та чуда були насправді вогниками більшого світла: світла Ісуса, світла, яким є Ісус», – наголосив Папа Франциск, коментуючи цю євангельську розповідь перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 25 лютого 2024 р., додаючи, що «учні не повинні ніколи відводити погляд від цього світла, особливо в хвилини випробування, як от вже близькі страсті».

Саме в цьому, як підкреслив Святіший Отець, полягає послання цього євангельського уривку: «ніколи не відривати погляд від світла Ісуса». Наступник святого Петра порівняв це із практикою, якої в минулому дотримувалися землероби, які, орючи поле, зосереджували погляд на фіксованій точці перед собою, щоб робити рівні борозни. Саме це покликані чинити й християни під час життєвої мандрівки, а саме – «завжди мати перед очима світле Ісусове обличчя».

«Брати і сестри, відкриймося на світло Ісуса! Він є любов'ю і життям що не має кінця. На життєвих стежках, іноді звивистих, шукаймо Його обличчя, сповнене милосердя, вірності та надії», – закликав Папа, підкреслюючи, що в цьому допомагають молитва, слухання Божого слова, святі таїнства. «Ось чудова постанова на Чотиридесятницю: розвивати відкритий погляд, ставати “шукачами світла”, шукачами Ісусового світла в молитві та в людях», – сказав Єпископ Риму, заохочуючи слухачів відповісти на запитання про те, чи ми під час життєвої мандрівки фіксуємо свій погляд на Ісусі, Який нас супроводить, чи для цього призначаємо час на молитву й адорацію, чи стараємося розгледіти промінчик Ісусового світла, що відбивається у нас і в ближніх, яких зустрічаємо. «Нехай же Пресвята Марія, що сяє Божим світлом, допоможе нам зосередити свій погляд на Ісусі і з довірою та любов'ю дивитися один на одного», – побажав він.

25 лютого 2024, 12:05

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >