Шукати

Папа: любов не потребує зайвих слів, вона вимагає конкретності

Наслідувати Ісусову конкретність у любові, що полягає у готовності вислухати та діяти, заохотив Папа Франциск паломників, які зібралися на молитву «Ангел Господній».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Одного разу, як розповідає на сторінках своєї Євангелії святий Марко, до Ісуса прийшов прокажений і, впавши на коліна, каже Йому: «Якщо хочеш, Ти можеш мене очистити!». Ісус, змилосердившись, простягнув руку, доторкнувся до нього та й каже: «Хочу, – стань чистим!». Після Святої Меси, яку він очолив у базиліці Святого Петра, Папа Франциск в неділю, 11 лютого 2024 р., опівдні вдруге зустрівся з паломниками, очоливши проказування молитви «Ангел Господній». У своєму повчанні, виголошеному з цієї нагоди з вікна Апостольського палацу, він звернув увагу на поведінку Ісуса стосовно стражденних: мінімум слів і конкретні вчинки.

Чудовий спосіб любити

Святіший Отець зазначив, що таку поведінку Ісуса зустрічаємо в Євангеліях неодноразово: за Його небагатьма словами відразу йдуть дії: Він схиляється, бере за руку, оздоровляє. «Він не затримується на промовах чи допитах, а тим більше на пієтизмі та сентиментальності. Він радше демонструє ввічливу скромність того, хто уважно вислуховує і турботливо діє, бажано без того, щоби привертати увагу», – сказав Папа, підкреслюючи, що й нам потрібно засвоювати «цей чудовий спосіб любити». Адже й нам приємно зустрічати людей, що так поводяться: скромні в словах, але великодушні в діях. «Ця конкретність є ще більш важливою у світі, подібному до нашого, в якому, схоже, набирає обертів швидкоплинна віртуальність стосунків», – додав Наступник святого Петра.

Готові до конкретності в любові

Далі Папа навів слова з Послання святого Якова: «Коли брат або сестра будуть нагі й позбавлені засобів щоденного прожитку, і хто-небудь з вас до них скаже: “Йдіть собі з миром, грійтеся та годуйтесь”, і не дасть їм потрібного для тіла, то що це допоможе?». «Любов, – мовив Єпископ Риму, – потребує конкретності, присутності, зустрічі, часу та простору, дарованих іншим. Вона не може звестися до гарних слів, до зображення на екрані, до принагідного селфі чи поспішних повідомлень. Все це – добрі засоби, вони можуть бути корисними, але цього недостатньо для любові, вони не можуть замінити конкретну присутність».

Підсумовуючи, Папа заохотив замислитися над тим, чи вміємо вислуховувати інших і чи виявляємо готовність перед їхніми добрими проханнями. А якщо конкретно, то коли востаннє відвідали когось самотнього та хворого, коли змінили свої плани, щоб відповісти на потреби того, хто просив про допомогу? «Нехай же Пресвята Марія, дбайлива в піклуванні, допоможе нам бути готовими й конкретними в любові», – побажав на завершення Святіший Отець.

11 лютого 2024, 12:21

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >