Шукати

2024.01.14 Angelus 2024.01.14 Angelus  (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Папа: Ісус шукає не поверхневих «фолловерів», а учнів, які захоплені Ним

Коментуючи євангельську розповідь про зустріч Ісуса з першими учнями, Папа Франциск запросив замислитися над трьома діями, які супроводжують цю подію: шукати, перебувати, звіщати.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Віра – це не теорія, а зустріч, це означає піти й подивитися, де Господь перебуває, та залишатися разом з Ним. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до римлян, паломників і туристів, які в неділю, 14 січня 2023 р., прийшли опівдні на площу Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» і отримати Апостольське благословення. Святіший Отець коментував розповідь святого євангелиста Івана про зустріч Ісуса з першими учнями, зазначаючи, що ця картина є спонукою для нас творити пам’ять про нашу першу зустріч з Ісусом, поновляти ту радість, з якою ми вирішили йти за Ним, а також запитувати: що означає бути Господніми учнями? За його словами, зі згаданого євангельського уривку можемо почерпнути три дієслова-підказки: шукати, перебувати та звіщати.

Відкрите серце, що шукає

Завдяки вказівці Предтечі двоє його учнів починають іти за Ісусом, а Він, побачивши їх, запитує: «Що ви шукаєте?». Як зауважив Папа ці перші слова, з якими Господь звернувся до них, є заохоченням поглянути в першу чергу всередину себе, запитати себе про те, якими прагненнями вони керуються. «Господь не хоче формувати прозелітів, не прагне поверхневих "фолловерів", Господь хоче людей, які ставлять перед собою запитання і погоджуються на те, щоб Його слово стало для них викликом», – сказав Наступник святого Петра, вказуючи на те, що для того, щоб стати Ісусовими учнями, потрібно шукати Його, «мати відкрите серце, яке перебуває в пошуках і не почувається насиченим та вдоволеним».

Міра учня

За словами Святішого Отця, що було предметом пошуків цих двох, можемо побачити із наступного моменту. Вони не шукали новини чи інформацію, або ж чудесних знаків, а хотіли зустріти Месією, побути з Ним. Тож першим запитанням, яке ставлять, є: «Де перебуваєш?». І Христос запросив їх побути з Ним: «Ходіть і побачите». «Бути з Ним, залишатися з Ним – ось що найважливіше для Господнього учня», – мовив Єпископ Риму, підкреслюючи, що віра – це не теорія, а зустріч, перебування з Господом.

Радість, що виливається назовні

Як зауважив далі Папа, ця перша зустріч з Ісусом була настільки промовистим досвідом, що учні навіть запам’ятали на все життя годину, коли вона відбулася. Їхні ж серця «були настільки переповнені радістю, що вони відчували потребу ділитися отриманим даром», тому один з них, Андрій, побіг до свого брата Симона та привів його до Ісуса.

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив слухачів, згадавши про свою першу зустріч з Ісусом, відповісти собі на кілька запитань. Чи пам’ятаємо про нашу зустріч з Господом, чи шукаємо Його, а чи зручно вмостилися у вірі, що складається зі звичок? Чи перебуваємо з Ним у молитві? Чи відчуваємо потребу ділитися нашою радістю? «Нехай же Пресвята Марія, перша Ісусова учениця, дарує нам прагнення шукати Його, прагнення перебувати з Ним і прагнення звіщати Його», – побажав на завершення Папа.

14 січня 2024, 12:06

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >