Шукати

Папа: Ісус не є спогадом з минулого, а Богом теперішності

Зустрічаючись з молільниками в останню неділю серпня, Папа Франциск заохотив не забувати про те, що Ісус перебуває поруч із нами, також і тоді, коли дорога християнського життя здається надто важкою і стрімкою.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«За кого люди вважають Сина Людського?» – запитував Ісус своїх найближчих учнів під час подорожі в Єрусалим, коли перебували поблизу Кесарії Филипової. Подумати над цим запитанням Папа Франциск заохотив паломників, які в неділю, 27 серпня 2023 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» та отримати Апостольське благословення.

«Ким я є для вас?»

Святіший Отець зауважив, що коли поставимо собі запитання про те, що люди говорять про Ісуса, то загалом йтиметься про добрі речі. Хтось бачить у Ньому великого вчителя, хтось – когось особливого, доброго, праведного, послідовного, відважного. Але ж чи вистачить цього, щоб зрозуміти, ким Він є? Зовсім ні. «Якби Він був лише постаттю з минулого – як постаті, згадані в Євангелії, Іван Хреститель, Мойсей, Ілля та великі пророки були для людей того часу – Він був би лише прекрасним спогадом про час, який колись був. А це не влаштовує Ісуса. Тому відразу після цього Господь ставить учням вирішальне запитання: “А ви, за кого Мене вважаєте?”. Хто я для вас, саме тепер? Ісус хоче бути не героєм історії, а дійовою особою твого і мого сьогодення, не далеким пророком; Ісус хоче бути близьким Богом!» – наголосив проповідник, підкреслюючи, що «Христос не є спогадом з минулого, але Богом сьогодення».

Той, хто супроводить

Папа пояснив, що якщо б Ісус був лише історичним персонажем, то сьогодні не було б можливим Його наслідувати. Перед нами простягалася би величезна прірва часу, а Його приклад був би для нас «височезною і недосяжною горою», на яку хочемо видертися, але не маємо ні здатності, ні потрібних засобів. «Натомість Ісус живий, пам’ятаймо про це, Ісус живий у Церкві, Ісус живий у світі, Ісус супроводжує нас, Ісус поруч, Він дарує нам Своє слово і Свою благодать, які просвітлюють і відновлюють нас на нашому шляху: Він, досвідчений і мудрий провідник, радий супроводжувати нас на найважчих стежках і найскладніших підйомах», – мовив Святіший Отець.

На стрімких стежках

Тож як підкреслив далі Наступник святого Петра, на життєвій дорозі ми не самі, бо «Христос з нами і допомагає нам прямувати вперед». Саме святий Петро в цьому євангельському уривкові зрозумів це і «завдяки благодаті» розпізнає в Ісусі «Христа, Сина Бога Живого», тобто, «не персонажа з минулого», але «Месію, очікуваного».

«Не занепадаймо духом, якщо іноді вершина християнського життя здається надто високою, а шлях – надто стрімким. Погляньмо на Ісуса, Який іде поруч з нами, приймає нашу слабкість, поділяє наші зусилля і покладає свою міцну і лагідну руку на наші слабкі плечі. Маючи Його поруч, також і ми простягаймо руку один одному і відновлюймо нашу довіру до Ісуса: коли щось здається нам неможливим самотужки, з Ісусом можемо прямувати вперед!» – сказав Святіший Отець, заохочуючи слухачів відповісти у своєму серці на «вирішальне запитання» про те, «ким для мене є Ісус». Великим персонажем, орієнтиром, недосяжним взірцем, а чи Божим Сином, Який йде поруч і може підняти на вершину святості, куди не можемо дійти самотужки? Чи ввіряємося Йому в хвилини труднощів? Чи дозволяємо Йому провадити нас разом з ближніми в спільноті? «Нехай же Пресвята Марія, Матір у дорозі, допоможе нам відчувати Її Сина живим і присутнім поруч із нами», – побажав на завершення Папа.

27 серпня 2023, 12:38

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >