Шукати

Папа: Божа справедливість – це не покарання, а милосердя, що спасає

Думками про те, яку справедливість покликані здійснювати Христові учні в Церкві та суспільстві Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю Господнього Хрещення.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Чому Ісус, Святий Божий, став разом з грішниками на березі Йордану, щоби здійснити вчинок, який означав покаяння та зобов’язання навертатися? Відповідь на це запитання Папа Франциск шукав, промовляючи до паломників, які в неділю, 8 січня 2023 р., опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Він зазначив, що у свято Господнього Хрещення Євангелія ставить у нас перед очима вражаючу картину: Ісус, Який вперше виступив прилюдно після прихованого життя в Назареті, приходить до Йордану, щоби взяти участь у покаянному обряді. Чому Він це зробив? Євангелист Матей записав відповідь Ісуса Іванові, коли той чинив опір: «Облиш тепер, бо так належить нам виконати всю справедливість».

Божа справедливість

Святіший Отець пояснив, що даючи Себе охрестити, Ісус «відслонює нам Божу справедливість, принести яку Він прийшов у світ». Ми часто маємо «вузьке бачення справедливості», що полягає в тому, що той, хто помилився, повинен заплатити, надолуживши заподіяну кривду. «Але Божа справедливість, як нас навчає Святе Письмо, є набагато більшою: її метою не є засуд винуватого, але його спасіння та відродження, зробити його праведним», – сказав Наступник святого Петра, підкреслюючи, що це справедливість, яка випливає з любові, з милосердя Бога-Отця, Який «зворушується, коли ми пригнічені злом і падаємо під тягарем гріхів і немічності».

Справедливість, яка спасає

Як підкреслив Папа, Божа справедливість не прагне роздавати покарання, а полягає в тому, щоби «зробити нас, Його дітей праведними», визволяючи нас від зла, зціляючи та підводячи нас. Тож на березі Йордану Ісус відкриває суть Своєї місії: «сповнити Божу справедливість, що означає спасти грішників», ввійти у води смерті, щоби не дати нам потонути.

«Він показує нам сьогодні, що справжньою Божою справедливістю є милосердя, яке спасає. Ми боїмося думати про те, що Бог є милосердям, а Бог є милосердям, бо Його справедливість полягає саме в милосерді, яке спасає, Його справедливість – це любов, яка поділяє з нами наше людське становище. Його справедливість наближається, солідаризується з нашим болем, входячи в нашу пітьму, щоби повернути світло», – мовив Єпископ Риму, цитуючи свого попередника Венедикта XVI, який у свято Господнього Хрещення 2008 року казав, що «Бог забажав спасти нас, Сам зійшовши до глибини провалля смерті, щоби кожна людина, також і той, хто впав настільки низько, що вже не бачить неба, міг знайти Божу руку і вхопитися за неї та вибратися з пітьми, щоби знову побачити світло, для якого створений».

Місія у Церкві та в суспільстві

Підсумовуючи, Святіший Отець підкреслив, що ми, Ісусові учні, «покликані в такий же спосіб вершити справедливість у стосунках з іншими, в Церкві та в суспільстві»: не із суворістю тих, хто судить і засуджує, поділяючи людей на добрих і лихих, але з милосердям того, хто поділяє рани та слабкість сестер і братів, аби підвести їх. «Я б це висловив так: не ділити, а ділитися», – сказав він, заохочуючи наслідувати Ісуса, носячи тягарі одні одних, взаємно допомагаючи одні одним. «А тепер молімося до Богородиці, Яка привела на світ Ісуса, зануривши Його в нашу немічність, аби ми наново отримали життя», – запросив Папа, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».

08 січня 2023, 12:33

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >