Шукати

Папа: Завдяки Святому Духові Христові слова стають живими сьогодні

Чи Євангеліє актуальне сьогодні і як зробити, щоб Ісусові слова промовляли до нас саме в сьогоденні? Відповідь на ці запитання Папа Франциск шукав під час традиційної недільної зустрічі з прочанами.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Дух Святий, якого Отець пошле в моє ім’я, той вас навчить усього і пригадає вам усе, що я вам сказав», – обіцяв Ісус учням, і над цими двома діями – навчати і пригадувати – роздумував Папа Франциск у своєму повчанні перед останнім у цьому році проказуванням молитви «Царице Неба». Промовляючи до паломників, які опівдні 5 червня 2022 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він нагадав, що в урочистість П’ятидесятниці ми спогадуємо це обіцяне сходження Святого Духа на апостолів, яке відбулося через 50 днів після Пасхи.

Експерт у скорочуванні відстаней

Святіший Отець зазначив, що Святий Дух, навчаючи, допомагає нам здолати «перешкоду в досвіді віри, якою є віддаленість». Адже може прийти сумнів, мовляв, між Євангелієм і щоденним життям велика відстань: Ісус жив дві тисячі років тому, це були інші часи, й здається, що все це втратило актуальність у сьогоденні з його потребами та проблемами. Що Євангеліє може сказати в епоху інтернету та глобалізації?

«Святий Дух є експертом у доланні відстаней, Він вміє і навчає нас долати їх. Це Він пов’язує навчання Ісуса з кожною епохою і кожною людиною. З Ним Христові слова не є спогадами, але стають живими», – сказав Папа, зазначивши, що коли Святий Дух навчає, то «актуалізує» ці слова, підтримуючи віру «завжди молодою». Бо ми ризикуємо перетворити віру в «музейний експонат», Він же «осучаснює її», бо «не в’яжеться з епохами чи модою, що минають, але вносить у сьогодення актуальність Ісуса, воскреслого та живого».

Думки Ісуса – наші думки

Яким чином Святий Дух актуалізує слова Ісуса? Пригадуючи. Святіший Отець звернув увагу на те, що в романських мовах слово пригадувати (іт. – ri-cordare) етимологічно означає «повертати до серця». Отож, Святий Дух «повертає Євангеліє в наше серце». Подібне трапилося з апостолами: вони багато разів чули Ісуса, але мало розуміли. Але після П’ятидесятниці, з даром Святого Духа, вони «пригадують і розуміють їх», приймаючи їх як сказані саме до них, переходячи «від зовнішнього пізнання до живих, переконаних і радісних стосунків з Господом». Святий Дух переводить від «чули від когось» до «особистого пізнання Ісуса, Який входить у серце». Саме так Святий Дух перемінює життя: Він чинить так, що «думки Ісуса стають нашими думками», пригадуючи нам, повертаючи до серця Його слова.

«Браття й сестри, без Святого Духа, Який пригадує нам Ісуса, віра перетворюється у забудькувату», – сказав Папа, заохочуючи замислитися над тим, чи не є ми «забудькуватими християнами», так що вистачить трохи труднощів, щоб «забути про любов Ісуса та впасти в сумніви і страх». Ліками від цього є призивати Святого Духа, «особливо у важливі хвилини, перед тим, як приймати важкі рішення». На такі випадки Святіший Отець порадив призвати Святого Духа, повільно прочитати уривок з Євангелії, і «Святий Дух зробить так, щоб він промовив у нашому житті».

Нові блаженні мученики

Після проказування молитви «Царице неба» Папа Франциск скерував думку до Бейрута, столиці Лівану, де напередодні відбулася беатифікація ліванських капуцинів Леонарда Мелькі та Томаса Салеха, які були вбити з ненависті до віри 1915 та 1917 року в Туреччині. «Ці ліванські місіонери серед вороже налаштованого контексту дали доказ непохитного уповання на Бога та самовідречення задля ближнього. Нехай же їхнє свідчення зміцнить наше християнське свідчення», – побажав Святіший Отець, підкресливши, що вони загинули молодими, ще не маючи 35 років життя.

05 червня 2022, 13:27

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >