Пребарување

Vatican News
US-ECONOMY-IMF-WORLD BANK-MEETINGS

Папата до Светска банка и ММФ: Финансиите да бидат во служба на

Папата Фрањо на 8 април 2021 година упати порака до Групацијата Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд, по  повод нивната пролетна средба насловена: „Опоравување на економијата: Кон зелена, одржлива и инклузивна иднина“.

Неопходно е да се создадат нови и креативни форми на социјално, политичко и економско учество, чувствителни на гласот на сиромашните и посветени на нивно вклучување во градењето на нашата заедничка иднина. Ова го напиша папата Фрањо во пораката до Групацијата Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд, објавена на веб-страницата на Светска банка. „Уште еднаш ги повикувам владините лидери, деловните субјекти и меѓународните организации да работат заедно за да обезбедат вакцини за сите, особено за најранливите и за оние на кои им е потребна помош.

Во последната година, како резултат на пандемијата „Ковид-19“, нашиот свет беше принуден да се соочи со низа сериозни и меѓусебно поврзани социо-економски, еколошки и политички кризи“, објасни Папата во писмото до кардиналот Питер Турксон, со кое се обраќајќи на учесници на пролетните состаноци 2021 година, заеднички настан на Групата на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд. Папата се надева дека дискусиите ќе придонесат за развивање на модел за обновување, способен да генерира нови, поинклузивни и одржливи решенија, кои ќе ја поддржи реалната економија помагајќи им на поединците и заедниците да ги реализираат своите најдлабоки стремежи и во служба на општото добро. Папата рече дека „идејата за закрепнување не може да се реализира со враќање на моделот на економска и социјална нееднаквост и нестабилност, кога мало малцинство од светската популација поседува половина од неговото богатство“.

„И покрај длабокото убедување дека сите мажи и жени се создадени еднакви“, продолжи Папата, „многу наши браќа и сестри во човечкото семејство, особено на периферијата на општеството, се практично исклучени од финансискиот свет“. Сепак, пандемијата „уште еднаш нè потсети дека никој не се спасува сам. Ако сакаме да излеземе од оваа ситуација како подобри, похумани и солидарен свет, треба да создадеме нови и креативни форми на социјално, политичко и економско учество, чувствителни на гласот на сиромашните и посветени на нивно вклучување во градењето на нашата заедничка иднина“.

И „додека многу земји сега ги консолидираат индивидуалните планови за закрепнување, останува итна потреба на глобален план кој ќе може да создаде нови или да ги обнови постојните институции, особено оние за глобално управување и да помогне во градењето на нова мрежа на меѓународни односи за промовирање на развој на сите народи“. Ова нужно значи, додава папата Фрањо, „обезбедување на ефективно учество на најсиромашните и најмалку развиените земји во процесот на донесување одлуки и олеснување на нивниот пристап до меѓународниот пазар“.

Исто така, додаде Папата, „духот на глобалната солидарност бара значително намалување на должничкиот долг на најсиромашните нации, отежната од пандемијата. Денес, намалувањето на долговите за голем број земји и заедници е длабоко хуман гест што може да им помогне на луѓето да развиваат и да имаат пристап до вакцини, здравствена заштита, образование и вработување“.

Светиот Отец исто така повика на друг вид долг – „еколошки долг , кој постои првенствено помеѓу северот и југот на светот“. Време е да се признае дека пазарите, особено финансиските, не се самоуправувани „но“ мора да бидат поддржани со закони и регулативи кои гарантираат дека тие работат за општо добро, осигурувајќи дека финансиите – не само шпекулативни или самофинансирани – ќе работат за социјални цели, кои се многу неопходни во тековната глобална итна здравствена ситуација“.

Својата порака Папата ја завршува со желба пролетните состаноци на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд да имаат „плодна работа за иднината, каде што финансиите се во служба на општото добро, ранливите и маргинализираните да бидат во центарот, а земјата, нашиот заеднички дом, да се даде добра грижа. За сите учесници, папата Фрањо им посака да бидат обдарени со Божјите дарови: „мудрост, разбирање, добар совет, сила и мир“.

12 април 2021, 16:03