Cerca

Vatican News
Воздушен напад врз центарот за мигранти во Либија Воздушен напад врз центарот за мигранти во Либија 

Папата се моли за мигрантите кои загинаа во воздушните напад во Либија

Папата Фрањо по пладневната молитва повика на молитва за жртвите од воздушниот напад врз центарот за мигранти во Либија и за оние кои неодамна загинаа во Авганистан, Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Иако помина неколку дена повикувам на молитва за сиромашните невооружени луѓе кои загинаа и кои се ранети во воздушниот напад кој го погоди центарот за мигранти во Либија – рече Светиот Отец по пладневната молитва и апелираше: Меѓународната заедница не може да толерира такви тешки дела. Се молам за жртвите. Бог на мирот кај себе нека ги прими покојните и им помогне на ранетите.

Се надевам дека хуманитарните коридори за помош на мигранти и оние во потреба ќе бидат организирани на опширен и соодветен начин. Се сеќавам исто така на сите жртви од масакрите кои недамно се направени во Авганистан, Мали, Буркина Фасо и Нигер – рече на крајот Папата и посебно ја поздрави еритрејската заедница во Рим, нагласувајќи дека се моли за нивниот народ.

08 јули 2019, 09:17