Пребарување

2024.04.09 Festa della santa Annunciazione

Прославен патрониот празник „Свето Благовештение“ во Штип

Во црквата „Свето Благовештение“ во Штип бискупот Стојанов служеше света Литргија по повод патрониот празник на парохиската црква.

На 07 април 2024 година, со света Литургија, предводена од Н.В.П. монсињор д-р монс. Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко-скопски епахр, беше прославен патрониот празник на црквата „Свето Благовештение“ во Штип.

Со бискупот Стојанов на Литургијата сослужуваа парох о. Тони Ангелов, ректорот на Светилишто во Паљурци и директор на Македонски Каритас д-р Зоран И. Стојанов, како и тројца свештеници, гости од Рим, припадници на конгрегацијата на светиот ред на Свети. Василие Велики: о. Луис Касијано, ректор на Папската украинска богословија во Рим, о. Дионизиј Заведјух, духовник при истата богословија и о. Јакив, секретар на Протоархимандридот на конгрегацијата на Свети Василие Велики од редот на Свети Јозафат.

На светата Литургијата покрај верниците од парохија во Штип, присуствуваа и и членови од црковното движење на фоколарите од Скопје и деца со посебни потреби од здружението „Порака“ од Штип.

Бискпуот Стојанов со пригодна проповед се осврна на делата и животот на Пресвета Богородица втиснат во нашите животи како и на потребата на луѓето од едно Светилиште кон Пресвета Богородица како што е Светилиштето на Пресвета Богородица Утешителка во Паљурци.

За време на сватата Литургија еден член од парохијта ги обнови Крсните завети и за прв пат во својот живот го прими Исуса Христа во Првата Света Причест.

09 април 2024, 10:06