Шукати

2021.04.01 Свята Меса in Coena Domini 2021.04.01 Свята Меса in Coena Domini 

Початок Пасхального тридення у Ватикані: ось як Бог нас полюбив

Декан Колегії Кардиналів очолив у базиліці Святого Петра Святу Месу Господньої вечері. Проповідуючи, він підкреслив, що Пресвята Євхаристія є серцем життя Церкви й кожного християнина, що спонукає у важкі часи «підтримувати одні одних і нікого не залишати».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Ісус, знаючи, що надійшла Його година перейти з цього світу до Отця, полюбивши своїх, – тих, які у світі, – до кінця полюбив їх», – ці слова євангелиста Івана стали відправною точкою для роздумів, якими кардинал Джованні Баттіста Ре поділився, проповідуючи під час Святої Меси Господньої вечері в базиліці Святого Петра у Ватикані.

Саме Декан Колегії Кардиналів очолив у Великий Четвер, 1 квітня 2021 р., ввечері богослужіння, що є впровадженням до Пасхального тридення. Він зауважив, що це богослужіння, «наповнене надзвичайною інтенсивністю почуттів і думок», дає нам змогу пережити вечір, коли Ісус, оточений апостолами, установив Пресвяту Євхаристію та священство і вручив заповідь братньої любові.

Євхаристія – вершина і джерело

«Полюбив до кінця». За словами проповідника, це «зворушливе ствердження» вказує як на те, що Ісус полюбив учнів аж до Своєї смерті на хресті наступного дня, так і на крайній вимір любові. «Вечір Великого Четверга нагадує нам про те, наскільки ми улюблені, він говорить нам про те, що Божий Син у Своїй любові до нас дарував нам не що-небудь, але Себе Самого, Свої Тіло та Кров», – мовив кардинал Ре, зазначивши, що існування Євхаристії пояснюється лише тим, що Христос нас полюбив і захотів на всі віки стати близьким до нас.

Саме тому Церква завжди вважала Святу Тайну Євхаристії «найціннішим даром, яким вона збагачена», а Другий Ватиканський Собор ствердив, що вона є «вершиною, до якої спрямована вся діяльність Церкви, та, водночас, джерелом, з якого випливає вся її сила».

Як підкреслив проповідник, Пресвята Євхаристія – це дійсність, в яку слід не лише вірити, але жити нею. Бо «Христова любов до нас зобов’язує нас, у свою чергу, давати свідчення взаємної любові». Вона є закликом до «відкритості до інших, до братньої любові, вміти прощати та поспішати з допомогою до того, хто перебуває в труднощах». Євхаристія – це «запрошення до солідарності, до взаємної підтримки, щоб нікого не залишати». Вона є світлом, щоб «розпізнати Христове обличчя у ближніх, особливо, в поранених і найбільш потребуючих».

Щоб Євхаристія і прощення тривали

Далі Декан Колегії Кардиналів нагадав про те, що цього вечора спогадуємо також установлення священства. Ісус, «істинний священик», сказав апостолам: «Чиніть це на спомин про мене», а через три дні, в день воскресіння, сказав їм також: «Кому відпустите гріхи, відпустяться їм». «В такий спосіб Христос поширив на Апостолів священичі повноваження, аби Євхаристія та Таїнство Прощення постійно оновлювалися в Церкві, зробив для людства незрівняний дар», – сказав проповідник.

Життєва адорація

Далі кардинал Ре зазначив, що попередніми роками, до спалаху пандемії, утвердилася традиція, щоби після цієї Меси проводити адорацію Євхаристії протягом ночі та різні молитовні ініціативи. Однак, якщо тепер обставини не дозволяють нам на це, повертаючись до своїх домівок, ми повинні «молитися із серцем і думками, переповненими вдячністю Ісусові Христові, Який забажав залишитися присутнім між нами, як наш сучасник, під видами хліба та вина».

За словами проповідника, саме від Христа, Який на власному тілі пережив страждання, ми повинні черпати сили, яких особливо потребуємо під час пандемії. Бо щоб ця драма завершилася, ми повинні вдаватися «до всіх тих людських засобів», які нам надає наука, але також зробити незамінний крок уперед: «підносити велику одноголосу молитву, щоби Божа рука поспішила з допомогою».

Усвідомити власні гріхи

Врешті, Декан Колегії Кардиналів зауважив, що вечір Великого Четверга – це також вечір зради. За одним столом зібралися «любов Бога та зрада людини». А тому, за його словами, «Великий Четвер – це також заохочення усвідомити власні гріхи, це заклик хоч трохи впорядкувати своє життя та ступити на дорогу покаяння та оновлення, щоб отримати від Бога прощення».

01 квітня 2021, 19:39