Шукати

Папа: наслідуймо Ісуса в свободі безмірно і безумовно любити і служити

У чому полягає справжня свобода, яку нам дарує Святий Дух? Відповідь на це запитання Папа Франциск запропонував у недільній катехизі перед молитвою "Ангел Господній".

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

У Євангелії від святого Марка читаємо, що коли Ісус розпочав свою прилюдну діяльність, Він зустрів подвійну реакцію: з одного боку родичі були стурбовані, переживаючи, чи Він бува не одержимий, а з іншого боку релігійна влада обвинувачувала Його в тому, що Він діє під спонукою злого духа. Роздумуючи про цей уривок, Папа Франциск наголосив, що Ісус оздоровляв хворих і проповідував «силою Святого Духа». Промовляючи до римлян, паломників і туристів, які в неділю, 9 червня 2024 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній», Святіший Отець наголосив, що саме Святий Дух «зробив Його вільним, тобто здатним безмірно і безумовно любити і служити».

Ісусова свобода

Як зазначив Наступник святого Петра, Ісус був «вільний щодо багатств», а тому полишив свій дім у Назареті, прийнявши вбоге життя, повне невизначеності, безкорисливо допомагаючи всім, хто вдавався до Його допомоги. Він був «вільний щодо влади», нікого не примушуючи йти за Собою, ані не шукаючи підтримки з боку впливових людей. Врешті, Він був «вільний щодо шукання слави та схвалення», а тому «ніколи не відмовлявся від того, щоб казати правду», що привело аж до смерті на хресті, не дозволивши «нікому і нічому Себе купити чи корумпувати».

Покликані до свободи

«Ісус був вільною людиною. Вільним щодо багатств, щодо влади і щодо шукання слави. І це також важливо для нас. Бо якщо ми дозволимо обумовити себе гонитвою за задоволенням, владою, грошима чи схваленням, ми станемо невільниками цих речей», – сказав Папа, додаючи, що якщо, натомість, «дозволимо вільній Божій любові наповнювати і розширювати наші серця», а також дозволимо їй «переливатися через край, даруючи її іншим» без страху, розрахунку чи умов, тоді «зростатимемо у свободі і поширюватимемо її добрий аромат навколо себе». Тож Святіший Отець заохотив слухачів запитати себе: чи я – вільна людина, а чи піддаюся поневоленню мітами грошей, влади й успіху, жертвуючи заради них своїм і ближніх спокоєм та миром? «Нехай же Діва Марія допоможе нам жити й любити так, як навчив нас Ісус, у свободі Божих дітей», – побажав Папа.

09 червня 2024, 12:06

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >