Шукати

Папа духовним лідерам англіканів: шукати єдність через сопричастя з Христом

Зустрічаючись із Примасами англіканських спільнот, Святіший Отець наголосив на тій християнській спадщині, яка об’єднує всіх християн, заохочуючи до зусиль у напрямку єдності.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

У четвер, 2 травня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції Примасів англіканських спільнот з різних частин світу на чолі з главою Англіканської співдружності Церков архиєпископом Кентерберійським Джастіном Уелбі. У своєму слові Святіший Отець нагадав про спільні екуменічні ініціативи, закликаючи бути провісниками надії.

Спільне будування єдності

«Господь кличе кожного з нас бути будівничим єдності, і хоча ми ще не є одним цілим, наше недосконале сопричастя не повинно заважати нам ступати вперед разом», – сказав Папа Франциск. За його словами, відмінності між християнськими конфесіями не можуть перешкодити визнавати один одного братами і сестрами у Христі через спільне Хрещення. У цьому контексті він висловив вдячність за працю Міжнародному англікансько-католицькому співтовариству, яке самовіддано трудилося протягом останніх п’ятдесяти років над подоланням різних перешкод, що стоять на шляху до єдності. «Сопричастя, яке нас об'єднує, ґрунтується на нашій вірі в Бога Отця, Господа нашого Ісуса Христа, і в Святого Духа; на нашому спільному хрещенні в Христі; на спільності Святого Письма, Апостольському та Нікео-Константинопольському символів віри; на Халкедонській формулі віровизнання та вченні Отців; на нашій спільній християнській спадщині багатьох століть», – зауважив Святіший Отець.

Першість Святого Духа

Відтак Папа Франциск звернув увагу на Книгу Діянь апостолів – спільну спадщину християн, яка відображає стільки славних сторінок «віри і братерства», «мужності перед обличчям переслідувань», «радісного поширення Євангелія», а також моменти напруженості і непорозумінь, зароджених часто через слабкість учнів. Однак, за його словами, справжнім протагоністом представленого різноманіття історій виступає Святий Дух, Якому апостоли «віддають першість», приходячи у такий спосіб до примирення і вирішень.

«Ми іноді забуваємо, що дискусії також оживляли першу громаду християн, спільноту тих, хто знав Господа і зустрів Його воскреслого; ми не повинні боятися дискусій, ні, але жити ними, залишаючи першість Параклітові», – закликав Святіший Отець. Він заохотив до слухання, розуміння іншого, прислухаючись до натхнень Святого Духа. «Безумовно, божественна перспектива ніколи не буде спрямована на поділи, ніколи; на відокремлення, на переривання діалогу, ніколи. Натомість, Божий шлях веде нас до того, щоб ми ще міцніше трималися за Господа Ісуса, бо тільки в сопричасті з Ним ми віднайдемо повну єдність всередині нас самих», –зазначив Папа.

У цьому контексті він наголосив, що сьогоднішній розтерзаний світ потребує пізнавати Христа! «Деякі з вас походять з регіонів, де війна, насильство і несправедливість є “щоденним хлібом” для вірних, але навіть у країнах, які вважаються заможними і мирними, не бракує страждань. У цьому полягає злиденність багатьох. – зауважив Святіший Отець. – Що ми можемо запропонувати перед обличчям всього цього, якщо не Ісуса, Спасителя? Зробити Його знаним – це наша місія. Наслідуючи те, що святий Петро сказав каліці біля дверей храму, ми повинні запропонувати нашим хитким і злиденним часам не срібло і золото, а Христа і захопливе звіщення Його царства (пор. Ді. 3,6)».

Служіння наступника апостола Петра як служіння любові для всіх

Папа Франциск подякував примасам англіканських спільнот за їхній візит в місто апостолів Петра і Павла. Говорячи про роль Єпископа Риму, яка серед християн різних деномінацій позначена суперечливістю, він вказав на один з титулів Наступника апостола Петра, про який говорив Папа Григорій Великий – servus servorum Dei (слуга слуг Божих). Цей титул не суперечить значенню влади, згідно Євангелія, «найкраще захищаючи від ризику відокремлення влади (і, зокрема, першості) від Петрового служіння». Тому, за словами Святішого Отця, необхідно представляти себе в братерському й терплячому діалозі, «залишаючи позаду непотрібні суперечки» для того, щоб зрозуміти, як служіння наступника апостола Петра може розгортатися «як служіння любові для всіх».

«З довірою й радістю у Святому Дусі ми віримо, що діалог і взаємні зусилля поглиблять порозуміння між нами і допоможуть нам розпізнати волю Христа для Його Церкви. Ми довіряємо Божій благодаті і Провидінню, знаючи, що Святий Дух відкриє нові двері і наставить нас на шлях істини», – висловив надію Папа Франциск.

02 травня 2024, 11:52