Шукати

2024.05.18 Зустріч з дітьми та підлітками у Вероні 2024.05.18 Зустріч з дітьми та підлітками у Вероні  (Vatican Media)

Папа дітям та підліткам: бути знаком миру у світі

Зустрічаючись в рамках візиту до Верони із дітьми та підлітками, Папа Франциск заохотив їх слухати Ісуса та бути знаком миру в світі.

с. Емілія Вандич, СНДМ – Ватикан

В суботу, 18 травня 2024 року, в рамках свого візиту до міста Верони на півночі Італії, Папа Франциск зустрівся із дітьми та підлітками. Зустріч відбулася на площі перед собором святого Зенона. Запросивши присутніх до спілкування Святіший Отець відповів на їхні запитання.

Почути поклик Ісуса

«В Євангелії Ісус закликає своїх учнів слідувати за Ним, навіть якщо вони не є досконалими. Як ми можемо почути його поклик?» – прозвучало перше запитання.

Папа сказав, що в Євангелії читаємо, що «Ісус кличе учнів, які не були досконалими, вони були звичайними людьми». «А я, дитина, звичайна дитина, як я можу почути поклик Ісуса?» – запитав він, продовжуючи: «Скажіть мені ось що: коли ви з татом, з мамою, з бабусею, дідусем, вам добре?». Діти відповіли: «Так!». Святіший Отець зазначив, що саме там діти відчувають любов: любов тата, мами, дідуся, бабусі. Далі Папа запитував як діти почуваються коли роблять добру справу, діляться цукерками чи дають милостиню нужденній людині? Діти відповіли: «Дуже добре!». «А коли ти, наприклад, збрехав», або «коли ти бʼєшся з братом чи сестрою, ти почуваєшся добре?» – запитував Єпископ Риму. Діти відповіли: «Ні!». Далі Папа зазначив, що коли Ісус промовляє, Він чинить так, що ми відчуваємо радість у наших серцях та почуваємося добре коли Його слухаємо. «А якщо до вас прийде людина, яка вас не любить, і дасть вам два стусани, як ви себе почуваєте?» – запитував Папа. Діти відповіли: «Погано!». «А якщо диявол прийде до вас, щоб щось намовляти, як ви будете почуватися?» – продовжив він, почувши відповідь: «Погано!». «Таким чином, ви добре зрозуміли, як ми почуваємося, коли приходить Ісус, і як почуваємося, коли робимо щось погане», – мовив Святіший Отець.

Бути знаком миру

Далі діти поставили наступне запитання: Ісус посилає своїх учнів по всьому світу, як ми, діти, можемо бути знаком миру у світі?

Папа відповів, що Ісус посилає своїх учнів по всьому світу проповідувати Євангеліє. «Звичайно, Ісус посилає учнів, апостолів і всіх нас проповідувати у світі... Але питання в тому: як ми можемо тепер бути знаком миру у світі?» – сказав Святіший Отець, зазначивши, що «зараз світ перебуває у стані війни, чи знаєте ви це? Є так багато воєн, так багато воєн, чи то Україна, чи то Свята Земля, чи то Африка, чи то Мʼянма... так багато, так багато воєн...». Він спілкувався з присутніми запитуючи: «А Ісус проповідує війну чи мир?». «Мир!» – відповіли діти. «А чого ми хочемо війни чи миру?» – далі запитував Папа на що діти сказали: «Миру!» «А якщо ти посваришся зі своїм товаришем, однокласником, ти будеш знаком миру?» – продовжив Папа, на що хтось із дітей відповів: «Ні». Отож, «ми повинні бути знаком миру, ділитися слухати інших, гратися з ними, але не битися з іншими», – підсумував він.

Зберегти віру в складних моментах життя

Відтак Папа відповів на запитання як учням перехідного юнацького віку зберегти віру в часах труднощів і не боятися робити вибір проти течії?

Папа спілкувався з присутніми про те, як можемо зберегти віру в складних, важких моментах, наприклад, перед обличчям смерті близької людини, бабусі, дідуся, дядька чи навіть іноді тата, мами? Він заохотив прямувати проти течії, коли нам кажуть красти чи робити інші погані речі, закликаючи «робити те, що, можливо, хтось інший не робить»... Далі Папа запросив сміливців відповісти на запитання: «Як ви можете подолати страх і йти проти течії?». Деякі діти сказали: «Слухати своє серце!» та «Бути відважними!».

Вкінці Єпископ Риму запросив помолитися «Отче наш» та уділив їм своє благословення.

18 травня 2024, 12:30