Шукати

Папа: перебуваючи в Христі, приноситимемо плоди справедливості та миру

Проповідуючи під час Святої Меси у Венеції, Папа Франциск наголосив на тому, що християни, черпаючи життєдайні соки із єдності з Христом, покликані приносити плоди Божої любові, радості та надії.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Якщо розриваємо зв’язок з Господом, то не зможемо принести плід доброго життя, ризикуючи стати сухими гілками, які викидають геть. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 28 квітня 2024 р., очолив на площі Святого Марка у Венеції, куди прибув у супроводі молоді. Євхаристійне богослужіння стало заключним моментом його одноденного пастирського візиту до Венеції, здійсненого з метою відвідати павільйон Святого Престолу на Венеційській бієнале.

Перебувати в Ісусі

Коментуючи євангельський уривок, у якому Ісус порівнює Себе з виноградною лозою, а учнів – з гілками, Святіший Отець зазначив, що Ісус, прощаючись з учнями під час Тайної Вечері, наголошує на важливості «перебувати в Ньому», тобто, підтримувати «живий зв’язок із ним». Образ виноградника перегукується із писаннями пророків, які називали Господнім виноградником Вибраний народ. І ця метафора також «виражає сповнене любові піклування Бога про нас». Наступник святого Петра не забув згадати також і про традицію виноробства у Венеції

«На основі цієї згадки про виноградники, про вино, не важко збагнути послання притчі про виноградну лозу і гілки: віра в Ісуса, зв'язок з Ним не ув'язнює нашу свободу, а навпаки, звʼязок з Ісусом відкриває нас для прийняття живильного соку Божої любові, яка примножує нашу радість, піклується про нас з дбайливістю доброго виноградаря і сприяє проростанню пагонів навіть тоді, коли ґрунт нашого життя стає посушливим», – мовив Папа, знову повернувшись до прикладу Венеції, яка асоціюється як щось єдине та нерозривне зі своїми водами: «Венеція є єдиним цілим з водами, на яких вона стоїть, і без догляду та захисту цього природного середовища вона може навіть припинити своє існування. Так само і наше життя: ми, споконвічно занурені у джерела Божої любові, були відроджені у Хрещенні, водою, відроджені до нового життя з води і Святого Духа і прищеплені до Христа, як гілки до виноградної лози».

Принести плід

Як підкреслив проповідник, дієслово «перебувати» не слід інтерпретувати в статичний спосіб. Воно навпаки, заохочує до руху, бо перебувати в Господі означає «зростати в стосунках з Ним, приймати Його слово, йти за Ним дорогою Божого царства». Ось чому Ісус каже, що той, хто перебуває в Ньому, приносить плід, і це не будь-який плід. «Плодом гілок, у яких струмує живильний сік, є виноград, а з винограду виробляється вино, яке є найвищим месіанським знаком. Насправді Ісус, Месія, посланий Отцем, приносить вино Божої любові в людське серце і наповнює його радістю і надією», – мовив Папа, наголошуючи, що саме такий плід ми покликані принести в нашому житті, в наших стосунках, у нашому суспільстві.

«Перебуваючи в єдності з Христом, ми зможемо принести плоди Євангелія серед дійсності, в якій живемо: плоди справедливості та миру, плоди солідарності та взаємного піклування; рішення дбати про захист екологічної спадщини, але також і людської: не забуваймо про загальнолюдську спадщину, нашу людську природу, яку Бог узяв на Себе, щоб ходити поруч з нами. Ми потребуємо, щоб наші християнські спільноти, наші квартали, наші міста ставали гостинними, доброзичливими, інклюзивними місцями. А Венеція, яка завжди була місцем зустрічі та культурного обміну, покликана бути знаком краси, доступної для всіх, починаючи з останніх, знаком братерства і піклування про наш спільний дім», – наголосив Святіший Отець.

28 квітня 2024, 11:55