Шукати

Папа до молоді у Венеції: безстрашно йдіть проти течії, назустріч іншим

Зустрічаючись із молоддю у Венеції, Святіший Отець вказав на приклад Богородиці, наголошуючи на важливості поширювати навколо себе Божу радість і допомагати оточуючим.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

«Ми всі отримали великий дар – бути улюбленими Божими дітьми, і покликані здійснити мрію Господа: бути свідками і досвідчувати Його радість», – такими словами Папа Франциск звернувся до молоді в неділю, 28 квітня 2024 р. на площі перед базилікою Santa Maria della Salute в рамках свого душпастирського візиту до Венеції. У своєму слові Святіший Отець зосередився на двох дієсловах, які оживили молоде серце Діви Марії: підвестися і йти (пор. Лк 1,39).

Відкрити себе як Божих дітей

На початку Папа Франциск зазначив, що перебування разом дає змогу через молитву, погляд та усмішку поділитися тим дивом, яким ми є – даром бути Божими дітьми. «Я не знаю, чи вам траплялося пережити певний досвід, настільки прекрасний, що ви не могли тримати його в собі, відчуваючи потребу поділитися ним. Ми всі маємо такий досвід, досвід настільки прекрасний, що відчуваємо потребу ділитися ним. Ми сьогодні зібралися тут для цього: щоб наново відкрити в Господі красу, якою ми є, і радіти в ім'я Ісуса, юного Бога, Який любить молодь і Який завжди вражає», – сказав він.

Відтак Святіший Отець закликав підвестися із землі, спрямовуючи погляд вгору. «Підвестися з землі, бо ми створені для неба. Підвестися зі смутку, щоб поглянути вгору. Підвестися, щоб виходити назустріч життю, стоячи на ногах, а не сидячи на дивані», – наголосив Папа. Він закликав молодь, щоб на початку дня, перш ніж зануритися у справи, подякувати Богові у молитві, просячи Його вчинити так, щоб ми полюбили своє життя. «Відтак промов молитву “Отче наш”, де перше слово є ключем до радості: кажеш “Отче” і визнаєш себе улюбленим сином, улюбленою донькою. – зауважив Святіший Отець. – Ці слова нагадують, що для Бога ти – не цифровий профіль, а дитина, що у тебе є Отець на небесах, а отже, ти – дитина неба».

Поглянути на себе Божими очима

«Однак ми часто стикаємося з негативною силою тяжіння, яка тягне нас донизу, з гнітючою інерцією, яка хоче, щоб ми бачили все сірим. Іноді це трапляється з нами, і як же ми можемо це подолати? Щоб піднятися – не забуваймо – ми повинні перш за все дозволити себе підняти: дозволити Господеві взяти нас за руку, Господеві, Який ніколи не підводить тих, хто довіряє Йому, Який завжди піднімає і прощає», – вів далі Папа. Він зауважив, що часто ми часто можемо почуватися слабкими, що становить перешкоду для підняття після падіння, однак тоді необхідно подивитися на себе очима Бога. «Коли ти помиляєшся і падаєш, що Він робить? Він стоїть там, поруч з тобою і усміхається тобі, готовий взяти тебе за руку і підняти», – сказав Святіший Отець. За його словами, Бог знає, що, крім того, що ми прекрасні, ми ще й – тендітні, і ці дві речі поєднуються: щось на кшталт Венеції, сяючої і делікатної водночас».

Вправлятись у постійності

А коли нас підвели, нашим завданням є залишатися на ногах, як зауважив далі Папа, наголошуючи на постійності, що є секретом великих досягнень. «Сьогодні ми живемо швидкими емоціями, миттєвими відчуттями, інстинктами, які тривають лічені миті. Але так далеко не заїдеш. Спортивні чемпіони, як і митці, науковці, показують, що великих досягнень не можна досягти в одну мить, все і одразу. І якщо це справедливо для спорту, мистецтва і культури, то ще більшою мірою це стосується того, що має найбільшу вагу в житті: віри, любові», – сказав він.

За словами Святішого Отця, сьогодні ризик полягає в тому, щоб залишити все на самоплив, тобто молитися чи робити добрі справи лише тоді, коли нам хочеться, однак це не дає результатів. Тому необхідно наполегливо, «день за днем, працювати над собою» і «робити це разом». «Тому кажу вам: не замикайтеся в собі, шукайте інших, досвідчуйте Бога разом, ступайте гуртом, не втомлюючись. Ви можете сказати: “Але ж всі навколо мене самі по собі, зі своїми мобільними телефонами, прив'язані до соціальних мереж та відеоігор”. А ти безстрашно йди проти течії: візьми життя в свої руки, долучайся; вимкни телевізор і відкрий Євангеліє, – хіба це забагато? – залиш мобільний телефон і виходь назустріч людям!» – закликав Папа Франциск. Він визнав, що плисти проти течії нелегко, однак сама Венеція свідчить, що тільки якщо веслувати з постійністю, можна заплести далеко.

Дарувати себе іншим

Говорячи про дієслово «йти», Святіший Отець закликав виходити назустріч тим, хто нас потребує. «Будьте не професіоналами нав’язливого набору тексту, а творцями новизни! Молитва від серця, написана сторінка, здійснена мрія, жест любові до того, хто не може відповісти взаємністю – це і є творення, наслідування стилю Бога, який творить. Це стиль безкорисливості, який виводить з нігілістичної логіки “працюю, щоб мати” і “працюю, щоб заробити”. У центрі – безкорисливість. Дайте життя симфонії безкорисливості у світі, який шукає корисливості! Тоді ви будете революціонерами. Вперед, даруйте себе без страху!» – закликав на завершення Папа Франциск.

28 квітня 2024, 11:45