Шукати

Папа: священник має бути "справжньою іконою" Христа

У слові, яке Папа Франциск вручив студентам, що навчаються у трьох латиноамериканських Папських Колегіях в Римі, він наголосив, що священник покликаний діяти в особі Христа та дарувати себе ближнім у служінні.

с. Емілія Вандич, СНДМ – Ватикан

У четвер, 4 квітня 2024 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції священників трьох Папських Колегій – бразильської, латиноамериканської та мексиканської, що діють у Римі. У привітанні, яке він вручив присутнім у письмовій формі, Святіший Отець, насамперед, наголосив на тому, що головним покликанням священника є любов. Він підкреслює, що саме «перша любов – це те, що зібрало нас усіх тут, і зберігати її – наш головний обов’язок». Адже, «кожне покликання народжується з любові». Папа підкреслює, що «ця любов має бути спрямована до інших людей, через яких ми і здійснюємо служіння Богові». За словами Єпископа Риму, Господь доручив священникам «особливе завдання, яке наближає їх до Нього: віддавати себе для інших». «Вони є сенсом нашого існування, метою нашої любові, бо в них ми реалізуємо це служіння, якого від нас вимагає Господь», – продовжує він.

Діяти в особі Христа

Папа підкреслює, що «кожен чоловік, кожна жінка, кожна дитина» постають перед нашими очима «як член того містичного тіла, головою якого є Христос». Отож, «діяти в особі Христа – це бути справжньою іконою Ісуса, це стати “Веронікою” кожного обличчя, кожної сльози. Яким чином? Витираючи їх своїм священничим одягом. По-перше, молитвою, представляючи кожну конкретну ситуацію Божій присутності: “Господи, той, кого ти любиш, страждає”» (пор. Ів 11,3).

Далі Святіший Отець наголошує та тому, що кожен священик покликаний до цілопальної жертви у своєму служінні, всім своїм єством. Адже, за його словами, Ісус «очікує не лише теоретичної готовності до мучеництва, але радикального прийняття того факту, що ми тут для того, щоб виконувати Його волю і відректися від своєї власної», підкреслюючи, що «наше навчання, наша праця і наш відпочинок, кожне рішення, як життєво важливе, так і щоденне, все підпорядковане цьому служінню».

Цінувати силу заступництва

Папа закликає священиків зі смиренням пам’ятати, що вони самі є подорожніми, і потребують молитви навіть більше, ніж ті, кому покликані служити. Він захочує їх не недооцінювати силу заступництва тих, кого Бог поставив на їхньому шляху: наставників, співбратів-священників та найближчого оточення.

04 квітня 2024, 13:25