Шукати

Папа Франциск: вміти обійняти та підтримати ближнього в потребі

Зустрічаючись із учасниками з’їзду мирянської організації «Італійська Католицька Акція», Святіший Отець наголосив на обіймах Бога (пор. Лк. 15,20), Який любить нас та показує приклад любові до ближніх, особливо до тих, які страждають.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

У четвер, 25 квітня 2024 р. Папа Франциск зустрівся на площі Святого Петра у Ватикані з членами та друзями мирянської організації «Італійська Католицька Акція» з нагоди їхнього національного з’їзду на тему: «З розпростертими обіймами». У своєму слові до понад 50 000 учасників зустрічі Святіший Отець зосередився на трьох типах обіймів: обійми, яких бракує, які спасають і обійми, які змінюють життя.

В центрі нашого життя – милосердні обійми Бога

На початку Папа Франциск зауважив, що «життя людини починається з обіймів», вони «надають сенс і цінність дням і рокам», аж до кінця життя, коли залишаємо земний шлях. Сьогодні, однак, у світі бракує обіймів. Внаслідок закритості, обійми стають засобом відторгнення і протистояння, «навіть знаком недовіри до інших», аж до виникнення конфлікту. «У витоках воєн часто лежать недоотримані або відкинуті обійми, за якими слідують упередження, непорозуміння, підозри, аж до того, що інша людина бачить в іншому ворога. – сказав він. – І все це, на жаль, відбувається сьогодні перед нашими очима, в дуже багатьох частинах світу!».

Відтак Святіший Отець зосередився на обіймах, які спасають. «Вже по-людськи обійми означають вираження позитивних і фундаментальних цінностей, таких як симпатія, пошана, довіра, підбадьорення, примирення. Але це стає ще більш життєво важливим, коли проживається у вимірі віри, – зазначив він. – У центрі нашого існування є, власне, милосердні обійми Бога, Який спасає, обійми доброго Отця, Який об'явився в Христі, і чиє обличчя відображається в кожному його жесті – прощення, зцілення, визволення, служіння, – і чиє об'явлення досягає своєї кульмінації в Євхаристії та на хресті, коли Христос віддає своє життя для спасіння світу, для добра кожного, хто приймає його щирим серцем, прощаючи навіть своїх розпинателів (пор. Лк 23,34)». За словами Папи, приклад Господа даний нам для того, щоб ми також навчилися чинити так само.

Наступник апостола Петра закликав ніколи не втрачати з поля зору «парадигму життя і серце Євангелія» – обійми Отця, Який спасає. «Брати і сестри, дозвольмо Йому обійняти нас, як дітей (пор. Мт. 18,2-3; Мк. 10,13-16). У серці кожного з нас є щось дитяче, що потребує обіймів. Дозвольмо, щоб нас обійняв Господь. Таким чином, в обіймах Господа ми вчимося обіймати інших», – зауважив він.

Підтримувати потребуючого брата й сестру

Святіший Отець зазначив, що обійми можуть змінити життя та показати нові шляхи надії. «Є багато святих, в житті яких обійми стали вирішальним поворотним моментом, як у святого Франциска, який залишив все, щоб слідувати за Господом після того, як пригорнув до себе прокаженого, як він сам згадує у своєму заповіті. І якщо це було актуально для них, то це є дійсним і для нас», – сказав Папа, вказуючи на обійми любові (пор. Кол 3,14; Рим 13,10).

Він закликав творити конкретні знаки змін на основі Євангелія на різних рівнях суспільства та в різних контекстах. «Друзі, ви будете тим більшою присутністю Христа, чим більше вмітимете обіймати і підтримувати милосердними і співчутливими руками кожного потребуючого брата, як миряни, що задіяні у справи світу та історії, багаті великою традицією, вишколені й компетентні в тому, що стосується ваших обов'язків, і в той же час смиренні та палкі на шляху духу», – заохотив Святіший Отець, додаючи, що таким чином творитиметься «культура обіймів».

Свідчення з України

В рамках кількагодинної програми, частиною якої була зустріч з Папою Франциском, на площі Святого Петра також лунали свідчення, присвячені темі зустрічі, зосередженої на обіймах. Серед осіб, які розповіли про життєвий досвід, була також Марія, що походить із Криму, а сьогодні є гостем у спільноті Католицької Акції в місті Віченца. Вона поділилася досвідом спілкування з італійськими сім’ями в рамках нещодавнього візиту групи молоді з України до Болонії та Віченци, організованого Комісією Душпастирства молоді УГКЦ, коли вони мали змогу, з одного боку, засвідчити правду про те, що відбувається на батьківщині, а з іншого – відчути тепле прийняття та обійми солідарності.

25 квітня 2024, 12:55