Шукати

Папа: жаль за гріхи охоплює визнання безмежної Божої доброти

У промові до учасників курсу про сповідництво Святіший Отець наголосив на важливості покаяння, довіри до Бога та наміру не повертатися до скоєних гріхів.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

У п’ятницю, 8 березня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників тижневого курсу про сповідництво, який трибунал Апостольської Пенітенціарії організовує для молодих священників і для тих, хто готується до прийняття пресвітерського рукоположення. Віддаючи перевагу живому спілкуванню, Святіший Отець вручив їм заздалегідь приготований текст, в якому зазначає важливі елементи в акті жалю за гріхи під час Святої Тайни Покаяння.

Покаяння, яке походить від безмежної Божої любові

У врученій промові Папа Франциск зазначає, що жаль за гріхи охоплює покаяння, яке не є плодом самоаналізу чи психічного відчуття провини, а випливає з усвідомлення нашої мізерності перед безмежною Божою любов'ю та Його безмежним милосердям. За його словами, цей досвід спонукає нашу душу просити у Бога прощення, довіряючи Його батьківству. «Насправді в людині відчуття гріха пропорційне саме сприйняттю безмежної Божої любові: чим більше ми відчуваємо Його ніжність, тим більше прагнемо перебувати в повному сопричасті з Ним, і тим більше для нас стає очевидною потворність зла в нашому житті», – зауважує Святіший Отець. Він додає, що Бог ніколи не втомлюється нас прощати, а ми, зі свого боку, ніколи не маємо втомлюватися просити у Нього прощення!

Любов до Бога спонукає любити ближнього

Наступний аспект жалю за гріхи стосується довіри. «Приємно чути з уст того, хто кається, визнання безмежної Божої доброти і першості у власному житті любові до Нього. Любити “понад усе”, по суті, означає поставити Бога в центрі всього, як світло на шляху і основу будь-якого порядку цінностей, довіряючи Йому все. І саме ця першість оживляє будь-яку іншу любов: до людей і до створіння, тому що той, хто любить Бога, любить свого брата (пор. 1 Ів 4,19-21) і шукає для нього добра, завжди, в справедливості та мирі», – відзначає Папа Франциск.

Від недосконалого до досконалого жалю за гріхи

Крім того, той, хто виявляє каяття, виявляє вольовий намір не повертатися знову до скоєного гріха, «що дозволяє здійснити важливий перехід від недосконалого жалю до досконалого». «Щоб отримати прощення, потрібна не гарантія бездоганності, а теперішня мета, висловлена з праведним наміром в момент сповіді. Більше того, це зобов'язання, яке ми завжди приймаємо зі смиренням, що підкреслюють слова “з Твоєю святою допомогою”», – пише Святіший Отець, додаючи, що без Божої благодаті не було б можливе жодне навернення.

На завершення промови Наступник святого Петра бажає сповідникам проживати кожну сповідь як унікальний і неповторний момент благодаті та великодушно і з привітністю дарувати Господнє прощення.

08 березня 2024, 12:16