Шукати

Папа: Боже прощення повертає нам нове життя і новий зір

Проповідуючи під час покаянного богослужіння з нагоди великопосної ініціативи «24 години для Господа», Папа Франциск наголосив на тому, як нове життя, розпочате в Хрещенні, наново рушає через Боже прощення.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Щоб ми теж жили новим життям». Ці слова з Послання святого Павла до Римлян Папа Франциск обрав темою цьогорічного, вже 11-го з черги проведення ініціативи «24 години для Господа». Вона проводиться із п’ятниці на суботу перед четвертою неділею Великого Посту та є спеціальним запрошенням на адорацію та сповідь, й у цей час деякі храмі в різних частинах світу відчинені протягом доби.

«Щоб ми теж жили новим життям». Саме ці слова стали відправною точкою для роздумів, якими Папа Франциск поділився у проповіді, яку він виголосив під час покаянного богослужіння в римському храмі святого Пія V, відслуженому з нагоди згаданої ініціативи. Молитва відбувалася у формі Літургії слова, і після біблійних читань проповідник заохотив слухачів замислитися над тим, що є отим «новим життям», про яке пише Апостол народів.

Покликані в дорогу

Як зауважив Святіший Отець, йдеться про життя, яке «народжується з Хрещення, яке занурює нас в Ісусові смерть і воскресіння та назавжди робить нас Божими дітьми, дітьми воскресіння, призначеними до вічного життя, спрямованими до вишніх речей». Проповідник звернув увагу на те, що святий Павло пов’язує нове життя із дієсловом «ходити», тобто «нове життя, що розпочалося в Хрещенні – це шлях». І може статися так, що після багатьох кроків можемо втратити з поля зору «святе життя, що нуртує всередині нас». «Затьмаривши Боже обличчя, розмивши обличчя наших братів і сестер, розмивши велич, яку носимо в собі, ми залишаємося в дорозі, але нам необхідні нові дорожні знаки на цій дорозі, потрібно змінити крок, потребуємо проводу, який допоможе нам віднайти дорогу Хрещення, тобто оновити нашу первісну красу, що припала попелом, але залишається, оновити сенс прямування вперед», – сказав Папа.

Повернутися на дорогу Хрещення

То що є тією стежкою, щоби повернутися на дорогу нового життя? «Нею є, – відповідає Святіший Отець, – дорога Божого прощення». Він зазначив, що Боже прощення «очищає нас зсередини, повертаючи до стану хрещального відродження». «Воно знову спонукає нуртувати свіжі води благодаті в пересохлому від смутку і запорошеному гріхами серці, Господь прибирає попіл з вугілля душі, очищає ті внутрішні плями, які заважають нам довіритися Богові, обійняти своїх братів і сестер, полюбити себе самих. Він усе прощає. […] Боже прощення перемінює нас зсередини: воно повертає нам нове життя і зір», – сказав проповідник, зазначаючи, що наші зусилля є потрібними для цього, але їх недостатньо. Щоб це сталося, ми повинні «принести Йому» наше відкрите та розкаяне серце.

Основа християнського життя

Як підкреслив Папа, Богові відомо, наскільки нам є просто спотикнутися, впасти, і Він хоче підвести нас. «Не засмучуймо Його, не відкладаймо зустріч з Його прощенням, бо тільки тоді, коли Він поставить нас на ноги, ми зможемо відновити нашу подорож і побачити поразку нашого гріха, назавжди стертого», – заохотив Наступник святого Петра, закликаючи «не відмовлятися від Божого прощення», тобто, від таїнства Примирення, яке «є не побожною практикою, а фундаментом християнського життя». Не йдеться про те, щоб добре вміти висловлювати свої гріхи, «а щоб визнати себе грішниками та впасти в сповнені любові обійми розіп’ятого Ісуса, щоб отримати визволення».

До джерела прощення

Після проповіді присутні в храмі занурилися в роздумування та зробили іспитування сумління. Далі відбувся акт загального визнання гріхів, коротка літанія, і після проказування молитви «Отче наш» – час на індивідуальну сповідь, поєднаний із адорацією Найсвятіших Тайн. Папа Франциск також висповідав кількох каяників. Богослужіння завершилося благословенням Пресвятими Дарами й подячними молитвами.

08 березня 2024, 17:50