Шукати

Папа про синод: зосередити погляд на Богові та дивитись на людство з милосердям

Під час Святої Меси з нагоди відкриття XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів Папа Франциск заохотив долати виклики та проблеми сьогодення не з духом поділів і конфлікту, на наслідуючи погляд Ісуса, що є поглядом, який благословляє та приймає.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Ми не зібралися тут для того, щоб провести засідання парламенту чи розробити план реформ. Синод, дорогі браття й сестри, – це не парламент. Головною дійовою особою є Святий Дух. Ні. Ми тут не для того, щоб займатися парламентаризмом, а для того, щоб разом прямувати вперед з поглядом Ісуса, Який благословляє Отця і приймає всіх втомлених і пригноблених. Тож вирушаймо від погляду Ісуса, який є благословляючим поглядом і поглядом, що приймає», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у середу, 4 жовтня 2023 р., очолив на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди початку першої сесії XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що від 4 до 29 жовтня відбуватиметься у Ватикані на тему: «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія». Це богослужіння також стало нагодою для Наступника святого Петра піднести подячну Євхаристійну молитву разом з новими кардиналами, що були введені в сан минулої суботи.

Погляд, спроможний заглянути далі

На початку проповіді Святіший Отець зазначив, що євангельський уривок, який був прочитаний під час богослужіння, випереджений розповіддю про важкий період в житті Ісуса, який можна назвати «душпастирським виснаженням»: Хреститель сумнівається, чи Він – Месія, міста, незважаючи на чуда, не навернулися, люди критикують Його, що не постить… Але Христос не дозволяє, щоб Його поглинув смуток, а підносить очі до неба та благословляє Отця за те, що об’явив простим таємниці Божого царства. «Отож, у момент спустошення Ісус має погляд, здатний бачити далі: Він прославляє мудрість Отця і вміє розпізнати приховане добро, яке зростає, насіння Слова, яке приймають прості люди, світло Божого Царства, яке пробиває собі дорогу навіть уночі», – сказав він, зауваживши, що в контексті синоду нам потрібен не побудований на стратегіях, політичному розрахункові чи ідеологічній боротьбі погляд, а погляд Ісуса – благословляючий і такий, що приймає.

Церква, що дивиться на людство з милосердям

Папа підкреслив, що «благословляючий погляд» Ісуса, Який не піддається розчаруванню, заохочує нас «бути Церквою, яка з радісним духом споглядає Божу дію і розпізнає сьогодення», яка серед іноді бурхливих хвиль нашого часу «не падає духом, не шукає ідеологічних лазівок, не барикадується за сформованими переконаннями, не піддається кон'юнктурним рішенням, не дозволяє, щоб її порядок денний диктував світ».

«Благословляючий погляд Ісуса заохочує нас бути Церквою, яка не протистоїть викликам і проблемам сьогодення з духом розбрату і конфліктів, а, навпаки, звертає свій погляд до Бога, Який є сопричастям, і з благоговінням і смиренням благословляє Його і поклоняється Йому, визнаючи Його своїм єдиним Господом», – сказав проповідник, додаючи що «ми не хочемо земної слави, не хочемо бути красивими в очах світу, а хочемо достукатися до нього з розрадою Євангелія, щоб краще і всім свідчити безмежну Божу любов».

«І це є головним завданням Синоду: знову спрямувати наш погляд на Бога, щоб бути Церквою, яка дивиться на людство з милосердям. Церквою, яка є єдиною і братерською, чи принаймні старається бути такою, Церквою, яка слухає і веде діалог; Церквою, яка благословляє і підбадьорює, яка допомагає тим, хто шукає Господа, яка благотворно зворушує байдужих, яка прокладає шляхи, щоб ввести людей у красу віри. Церквою, яка має у своєму центрі Бога, не ділиться внутрішньо і ніколи не є суворою ззовні. Церквою, яка ризикує з Ісусом. Такою Ісус хоче бачити Церкву, такої Нареченої Він хоче», – сказав Папа.

Привітна Церква

Далі проповідник зупинився на «гостинному поглядові» Христа, Який прославляє Отця за те, що Той об’являється простим, убогим духом людям. Тому протягом всього свого життя на найслабших, відкинутих і страждаючих Він скеровував свій погляд, запрошуючи їх: «Прийдіть до мене, всі втомлені та обтяжені, я дам вам полегшення». «Цей привітний погляд Ісуса також запрошує нас бути гостинною Церквою, а не із зачиненими дверима. У наш складний час з'являються нові культурні та душпастирські виклики, які вимагають доброзичливого і лагідного внутрішнього ставлення, щоб ми могли без страху їх долати», – сказав Папа, підкреслюючи, що синод може стати нагодою для зростання у єдності та дружбі з Господом, щоби дивитися на виклики сьогодення Його поглядом, стаючи Церквою «з лагідним ярмом», яка не накладає тягарі, а каже всім: «Прийдіть втомлені та обтяжені, прийдіть всі, що загубили дорогу або почувається віддаленими, прийдіть ті, хто замкнув двері для надії: Церква є тут для вас! Церква з дверима, відчиненими для всіх, всіх, всіх!».

Прощені грішники

За словами Святішого Отця, цей благословляючий і привітний погляд Ісуса допомагає нам не впасти у «деякі небезпечні спокуси», якими є «бути суворою Церквою», яка «озброюється проти світу та оглядається назад», бути «літеплою Церквою, яка піддається моді світу» та бути «втомленою Церквою, що зосереджена на собі». Папа вказав на постать святого Франциска з Ассізі, пам’ять якого Церква вшановувала цього дня, який для того, щоб «зодягнутися в Ісуса, скинув із себе все». Відомим є випадок, коли Франциск на молитві перед розп’яттям почув заклик: «Іти та відбудуй мою церкву». «Синод потрібен для того, щоб нагадати нам про це: наша Мати-Церква завжди потребує очищення, "ремонту", бо всі ми є людом прощених грішників – обидва аспекти: грішники і прощені – і завжди потребуємо повернення до джерела, яким є Ісус, і знову повернутися на дороги Святого Духа, щоб досягти всіх з Його Євангелієм», – мовив проповідник, зауваживши, що святий Франциск у період великої боротьби та поділів не критикував і не воював з ніким, озброївшись виключно євангельською зброєю, якою є покора і єдність, молитва і милосердна любов.

«І якщо святий Божий люд разом зі своїми душпастирями з усіх куточків світу плекає очікування, надії і навіть певні побоювання щодо Синоду, який ми розпочинаємо, пам'ятаймо, що це не політичне зібрання, не парламент, а скликання в Святому Дусі; не поляризований парламент, а місце благодаті та сопричастя. Святий Дух, таким чином, часто руйнує наші очікування, створюючи щось нове, що перевершує наші передбачення і негатив. Можливо, я можу сказати, що моменти найбільшої плідності на Синоді – це моменти молитви, а також молитовне середовище, через яке Господь діє в нас. Відкриймося Йому і призиваймо Його, Він є головною дійовою особою, Святий Дух. Дозвольмо Йому бути головною дійовою особою Синоду. І з Ним крокуймо, в довірі та з радістю», – заохотив Папа.

 

04 жовтня 2023, 10:46