Шукати

Папа до молодих фермерів: будьте добрими управителями від Бога

Зустрічаючись із представниками молодих іспанських фермерів, Святіший Отець закликав їх сприяти цілісній екології, цінуючи те благо природи, яке дарував їм Господь.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

13 травня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції представників молодих фермерів з Іспанії. У своєму слові Святіший Отець зазначив, що їхнє покликання пов’язане із Божим завданням, яке Господь доручив людству на початку Книги Буття.

Жити у гармонії з природою

Папа Франциск поділився тим, що в Аргентині він мав змогу пізнати особливості фермерського господарства. «Це дозволило мені усвідомити, що першими екологами на якійсь території, в країні чи на континенті є ви, люди, що працюють з тваринами, з рослинами, ви, що кожен день співпрацюєте та знаєте, які ваші проблеми і ваші досягнення», – зазначив Святіший Отець, підкреслюючи, що вони не повторюють напам'ять гасла, а живуть, «дивлячись на небо, і від моменту пробудження до моменту сну», впізнаючи у щебеті, риканні чи іржанні радість чи страх, бажання чи задоволення природи, яка їх оточує. «Це честь і, звичайно, велика відповідальність», – додав він.

Божий дар для поживи

Папа зазначив, що Боже покликання аграрія робить людину свідком цілісної екології, якої потребує світ. Воно пов’язане з первозданним покликанням, описаним у книзі Буття, коли Господь запросив людство до співпраці в справі творення за посередництвом праці (пор. Бут. 1,28-31). «Отже, чого Бог просить від вас у цій роботі, в цій діяльності? Він просить вас думати про поле як про дар, як про те, що вам дано і що ви залишите у спадок своїм дітям; думати про виробництво як про дар, який Господь через вас і через вашу працю посилає своїм людям, щоб втамувати їхній голод і спрагу. Голод не лише за хлібом, але й за Богом, Який, щоб його втамувати, не вагався зробити Себе їжею, стати тілом, таким чином досягнувши серця людини», – сказав Святіший Отець.

Бути відповідальними за Боже добро

Папа вказав на відповідальність, що лежить зокрема, на тих, хто певним чином бере участь у виробництві, переробці та розподілі їжі. «Необхідно працювати над тим, щоб це величезне добро, яке нам дає Бог, не перетворювалося на зброю, наприклад, обмежуючи надходження їжі до населення під час конфлікту, щоб не перетворювалося на механізм спекуляції, маніпулюючи ціною та збутом продукції з єдиною метою – отримання більшої вигоди. Це те, що ми повинні засудити, що повинно викликати біль нашого серця; тварини, про яких ви так самовіддано піклуєтесь, не заслуговують на це, люди, на яких ви працюєте з ентузіазмом, не заслуговують цього, Бог не заслуговує на це. Це ображає їх і це ображає вас», – зауважив Святіший Отець.

13 травня 2023, 13:32