Шукати

Літургія Страстей Господніх: Христова смерть веде до перемоги

У проповіді з нагоди літургії Страстей Господніх, проповідник Папського дому порівняв два типи розуміння смерті Бога, відзначаючи унікальність історичної події Ісусової смерті, яка провадить до перемоги життя.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

У Велику П’ятницю, 7 квітня 2023 р., ввечері Папа Франциск очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані літургію Страстей Господніх. Як звичайно, під час цього богослужіння, що складається із Літургії Слова, адорації хреста та святого Причастя, проповідь виголосив не Святіший Отець, а проповідник Папського Дому кардинал Раньєро Канталамесса, який зосередився на значенні Христової смерті.

Ніщо замість Бога

На початку проповідник зазначив, що протягом двох тисяч років Церква звіщає та спогадує в цей день смерть Божого Сина на хресті. Однак у нашому секуляризованому західному світі вже півтора століття проголошується інша смерть Бога – ідеологічна, а не історична. Це проголошення виразилось у творі Фрідріха Ніцше «Весела наука». «Очевидно, замість Бога ставиться не ніщо, а людина, а точніше “надлюдина”. Про цю нову людину тепер вже не зі співчуттям, а з почуттям задоволення та гордості треба вигукувати: Ось справжня людина! (Ecce homo!). Однак невдовзі усвідомиться, що людина, залишена на самоті, є ніщо», – зауважив кардинал Канталамесса. За його словами, внаслідок такого проголошення смерті Бога ми доходимо до визначення людського існування як «буття до смерті», про яке писав, зокрема, Мартін Гайдеґґер.

Тенденції, які призвели до релятивізму

Проповідник Папського дому виокремив ще один клич Ніцше: «По той бік добра і зла», зауваживши, що поза добром і злом є лише «воля до влади», і ми вже знаємо, до чого вона може привести. «Мені спадає на думку образ, який я іноді спостерігав наживо (і який, сподіваюся, в тому часі став реальністю для автора згаданого гасла!): розлючена дитина намагається бити кулаками та дряпати обличчя власного батька, аж поки, вичерпавши сили, не впаде заплакана в його обійми, а він заспокоює її та пригортає до грудей», – сказав кардинал Канталамесса

Він зазначив, що ми не можемо судити особу, яку знає лише Бог, але можемо і повинні засуджувати наслідок його проголошення смерті Бога. «Його провідміняли найрізноманітнішими способами та під різними назвами, аж поки воно не стало модою, атмосферою, якою дихають інтелектуальні кола “постмодерністського” Заходу. Спільним знаменником усіх цих різних деклінацій є тотальний релятивізм у кожній царині: в етиці, мові, філософії, мистецтві та, звичайно, релігії. Ніщо вже не є стійким, все плинне або навіть пароподібне. У часи романтизму ми впивалися меланхолією, а сьогодні – нігілізмом», – зазначив проповідник Папського дому. За його словами, християнським обов’язком є показувати, що стоїть за цим проголошенням, або в його основі.

Спасенна історія перемоги

«Людська драма також мала свій “пролог на небі”, що проявився в “духові заперечення”, який не погодився існувати в благодаті іншого. Відтоді він не перестає вербувати до своєї справи прихильників, перші з яких – наївні Адам і Єва», – вів далі кардинал Канталамесса. За його спостереженнями, для сучасної людини біблійна розповідь про гріхопадіння прародичів може здаватися не більше ніж міфом для пояснення зла світу. «І в тому позитивному сенсі, який сьогодні надається міфу, вона є ним насправді! Але історія, література та наш власний особистий досвід говорять нам, що за цим “міфом” стоїть трансцендентна істина, яку жодна історична розповідь чи філософське міркування не можуть нам донести. Бог знає нашу гордість і вийшов нам назустріч, перший применшив Себе самого у нас перед очима» (пор. Флп. 2,6-8), – наголосив проповідник Папського дому. Він зазначив, що Христова смерть є унікальною та історичною подією. «Бо це правда, браття і сестри: це ми – ви і я – вбили Ісуса з Назарету! Він помер за наші гріхи та за гріхи всього світу (1 Йо. 2,2)! Але Його воскресіння запевняє нас, що ця дорога не веде до поразки, але, завдяки нашому каяттю, веде до того “апофеозу життя”, якого марно шукали деінде», – підкреслив кардинал Канталамесса.

Звіщення світла і життя

На думку проповідника Папського дому, під час Літургії Страстей Господніх ми звіщаємо про смерть Христа не для того, щоб переконати атеїстів, що Бог не помер. «Найвідоміші з них відкрили це самі, в ту мить, коли заплющили очі на світло – радше, на темряву – цього світу. Щодо тих із них, хто ще живий, то для того, щоб їх переконати, потрібно набагато більше засобів, ніж слова проповідника», – зазначив кардинал Канталамесса. Справжня ж мета звіщення Христової смерті полягає в утримуванні віруючих від затягнення у вир нігілізму, який є справжньою «чорною дірою» духовного всесвіту.

«Продовжуймо, всечесні отці, браття і сестри, зі зворушеною вдячністю і більш переконано, ніж будь-коли, повторювати слова, які проголошуємо на кожній Месі: Звіщаємо смерть Твою, Господи, проголошуємо Твоє воскресіння. Очікуємо з нетерпінням Твоє пришестя у славі!» – закликав проповідник.

07 квітня 2023, 19:02