Шукати

Папа: поборюймо культуру байдужості за допомогою культури лагідності

Зустрічаючись із одним із благодійних товариств своєї дієцезії, Папа Франциск поділився думками про таємницю християнського життя та служіння милосердної любові.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Ми, як віруючі, покликані в суспільстві, часто забрудненому культурою байдужості та відкинення мов непотребу, прямувати проти течії за допомогою культури лагідності, піклуючись про іншого так, як Бог піклується про мене і про кожного з нас. Такими думками Папа Франциск поділився із членами Товариства Святого Петра, доброчинної організації, яка зродилася майже півтора століття тому з ініціативи молоді Римської дієцезії, а сьогодні різні проекти, покликані підтримувати вчення Церкви шляхом свідчення милосердної любові та апостоляту в різних сферах суспільного життя.

Образ милосердного Самарянина

Зустрічаючись із ними в понеділок, 20 лютого 2023 р., Святіший Отець подякував благодійникам за те добро, яке вони чинять, зазначаючи, що коли думає про їхні різні служіння в благодійних їдальнях, центрах слухання, нічліжках, то «розпізнає в них образ доброго самарянина». «У притчі з Євангелії від Луки милосердний самарянин наближається до пораненого, що лежить на узбіччі, спонукуваний співчуттям. Він не знає його, це чужинець, а навіть і “неприятель”, бо самарян не сприймали і зневажали. Однак, він наблизився, бо його серце було лагідним, воно не закам’яніло, воно здатне до ніжності», – сказав Папа, підкреслюючи, що коли говорить про ніжність Бога, яку ми заохочені наслідувати, то не йдеться про сентименталізм, але про «рису Божої любові, якої в світі сьогодні потрібно більше, ніж будь-коли раніше».

Любимо, бо нас полюбили

Друге, про що Святіший Отець попросив не забувати, це те, що ми «насправді любимо інших мірою того, наскільки визнаємо, що Він, наш Господь і Спаситель полюбив нас». А це можемо відчути «у тиші молитви», коли скинувши з себе посади, доручення чи навіть маски, «перебуваємо перед Ним такими, якими ми є». «Там Він може вкласти Свого Духа в наше серце, може подарувати нам Своє співчуття та свою лагідність. І так можемо прямувати вперед. Не ми, як сказав би святий Павло, а Він разом з нами!» – мовив Папа, підкреслюючи, що в цьому «таємниця християнського життя та, особливим чином, харитативного служіння».

20 лютого 2023, 15:54