Шукати

Місіонерська група в регіоні Амазонки Місіонерська група в регіоні Амазонки 

Папа на День місій: Людство потребує Доброї новини про мир і спасіння

У Ватикані оприлюднено послання Папи Франциска на цьогорічний Всесвітній день місій, який відзначатиметься 22 жовтня. У ньому Святіший Отець закликає запалитись Христовим вогнем Божого слова, який спонукає проповідувати Євангелія всім народам.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

«Палаючі серця, стопи, що не стоять на місці» (пор. Лк. 24,13-35), – такою є тема 97-го Всесвітнього дня місій. У середу, 25 січня 2023 р., у Ватикані оприлюднене послання Папи Франциска на відзначення, що відбуватимуться 22 жовтня. У ньому Святіший Отець зупиняється на тому, як два учні, що прямували до Емауса, були збентежені й розчаровані, але зустріч із Христом у Слові та ламанні хліба запалила в них ентузіазм знову вирушити до Єрусалиму й проголошувати, що Господь воістину воскрес. Тож Наступник апостола Петра роздумує над особливостями переміни учнів, вказуючи на кілька важливих характеристик для Христового учня-місіонера.

Божа близькість до своїх учнів

На початку послання Папа Франциск пригадав, що в дорозі з Єрусалиму до Емауса серця двох учнів були сумними через смерть Ісуса, в Якого вони увірували, адже зіткнувшись з розп’яттям свого Вчителя, їхня надія на те, що Він був Месією, зазнала краху. Однак Господь, наблизившись, йшов разом з ними (пор. Лк. 24,15). «Як і на початку покликання учнів, так і тепер, у момент їхньої загубленості, Господь бере ініціативу, щоб наблизитись до Своїх учнів і йти поруч з ними. У Своєму великому милосерді Він не втомлюється бути з нами, незважаючи на наші вади, сумніви, слабкості, попри смуток і песимізм, які ведуть нас до того, що ми стаємо “безумними й повільними серцем” (пор. Лк. 24,25), людьми малої віри», – зауважив Святіший Отець. Він додав, що сьогодні, як і тоді, воскреслий Господь є близький до Своїх учнів-місіонерів і ступає поруч з ними, особливо коли вони почуваються розгубленими та знеохоченими. «Не дозвольмо викрасти у нас надію», – закликає Папа, стверджуючи, що Господь більший за наші проблеми, особливо тоді, коли ми зустрічаємося з ними під час проголошування світові Євангелія, адже ця місія повністю належить Богові, у якій ми лише слуги (пор. Лк. 17,10).

Слово Боже запалює і просвітлює серця

Продовжуючи роздумувати над євангельським уривком, Святіший Отець зазначив, що після Христового тлумачення місць Писання, які розповідали про Нього, серця учнів загорілись: «Чи не палало наше серце в нас у грудях, коли він промовляв до нас у дорозі та вияснював нам Писання?» (пор. Лк. 24,32). «Дійсно, Ісус є живим Словом, яке єдине може запалювати, освітлювати та перетворювати серце», – зазначив Папа Франциск. Таким чином, ми краще розуміємо слова святого Єроніма про те, що не знати Святого Письма означає не знати Христа, а без Святого Письма події місії Ісуса і Його Церкви у світі залишаються незрозумілими. Святіший Отець відзначив той факт, що знання Святого Письма є важливим не тільки для християнського життя, але й для проповідування Христа та Його Євангелія. «Інакше, що ви передаєте іншим, як не власні ідеї та плани? І хіба колись холодне серце може запалити серця інших людей?», – зауважив Папа, побажавши, щоб воскреслий Христос просвічував і супроводжував нас, задля того, щоб ми могли проголошувати світові Його таємницю спасіння з силою і мудрістю, які походять від Його Духа.

Ісус у Євхаристії як вершина і джерело місії

Пригадуючи подію ламання Ісусом хліба, Святіший Отець вказав на дії Христа. «Вирішальним елементом, який відкриває учням очі, є послідовність дій, які виконує Ісус: бере хліб, благословляє його, ламає і роздає їм. Це звичайні жести єврейського господаря дому, але, здійснені Ісусом Христом з благодаттю Святого Духа, вони відновлюють для двох співтрапезників знак помноження хлібів і, перш за все, знак Євхаристії, таїнства жертви хреста», – підкреслив Папа. Він зауважив, що саме в той момент, коли учні розпізнають Ісуса в ламанні хліба, він зникає від них. «Цей факт дає нам зрозуміти істотну реальність нашої віри: Христос, який ламає хліб, тепер стає ламаним хлібом, яким ділиться з учнями і тому споживається ними. Він став невидимим, тому що тепер увійшов у серця учнів, щоб їх ще більше запалити, спонукаючи їх негайно відновити свою подорож, щоб передавати кожному унікальний досвід зустрічі з Воскреслим! Таким чином, воскреслий Христос є тим, Хто ламає хліб, і водночас, є хлібом, розламаним за нас. І тому кожен учень-місіонер покликаний стати як Ісус, і в Ньому, завдяки діянню Святого Духа, тим, хто ламає хліб, і тим, хто є хлібом, розламаним для світу», – вказав Святіший Отець.

Отож, Євхаристія є джерелом і вершиною життя та місії Церкви. «Щоб приносити плід, ми повинні залишатися з’єднаними з Ним (пор. Йо. 15,4-9). І ця єдність досягається через щоденну молитву, особливо в адорації, у тиші в присутності Господа, Який перебуває з нами в Євхаристії. Плекаючи з любов’ю це сопричастя з Христом, учень-місіонер може стати містиком у діянні. Нехай наше серце завжди пристрасно прагне товариства з Ісусом, шепочучи палке прохання обох учнів з Емауса, особливо коли надходить вечір: Залишайся з нами, Господи! (пор. Лк 24,29)», – зазначив Папа.

Актуальність проголошення Доброї новини

Поспіх учнів у напрямку Єрусалиму після пізнання Христа Святіший Отець пояснює їхнім бажанням поділитися з іншими радістю зустрічі з Господом, адже з Богом завжди народжується і відроджується радість. «Не можна по-справжньому зустріти воскреслого Ісуса, не загорівшись бажанням розповісти про це всім. Тому першим і головним ресурсом місії є ті, хто розпізнає воскреслого Христа у Святому Письмі та в Євхаристії, і хто носить Його вогонь у своїх серцях, а Його світло – в своєму погляді. Вони можуть свідчити про життя, яке ніколи не вмирає, навіть у найважчих ситуаціях і в найтемніші моменти», – зауважив Папа Франциск. Апелюючи до образу стіп, що не стоять на місці, він ще раз нагадав про Христове доручення євангелізувати усі народи. «Сьогодні, як ніколи, людство, зранене стількома несправедливостями, поділами та війнами, потребує Доброї новини про мир і спасіння у Христі», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що кожен може зробити свій внесок у цей місіонерський рух. Він наголосив на тіснішій місіонерській співпраці всіх членів Церкви у дусі розпочатого синодального шляху. «Вирушаймо знову з палаючими серцями, відкритими очима, стопами, що не стоять на місці, щоб інші серця палали Божим словом, відкриваймо інші очі на Ісуса в Євхаристії та запрошуємо всіх разом прямувати дорогою миру і спасіння, яку Бог у Христі дарував всьому людству», – закликав на завершення послання Папа Франциск.

25 січня 2023, 13:41