Шукати

Папа: єдність і християнське свідчення є нероздільними

Роздумуючи під час екуменічної зустрічі в Бахрейні над важливістю єдності між християнами, Святіший Отець закликав оновити поняття єдності, прислухаючись до слів Ісуса, Який бажав єдності між Своїми учнями.

о. Яків Шумило, ЧСВВ - Ватикан

Екуменічна зустріч та молитва за мир стали заключною подією другого дня Апостольської подорожі Папи Франциска до Бахрейну. Спільна зустріч відбулася 4 листопада 2022 р. в катедральному соборі Пресвятої Богородиці, Покровительки Аравії. На початку спільної молитви було прочитано уривок з Книги Діянь Апостолів (Пор. Ді 2,1-12). Відтак Святіший Отець у своєму слові зосередився на двох важливих вимірах прочитаного Божого слова – єдності в різноманітності та переміні апостолів, які стали свідками життя.

Єдність у прославі

З книги Діянь Папа виокремив той факт, що Христові учні були зібрані воєдино (пор. Ді 2,1). «Вони могли б поклонятися Богові і робити добро іншим також окремо, але об’єднавшись в одність, вони відкривають двері для Божого діяння», – зазначив Святіший Отець. «Перебування тут, у Бахрейні, як маленька Христова отара, що розсіяна в різних місцях і конфесіях, допомагає відчути потребу в єдності, в діленні вірою: як на цьому архіпелазі існують міцні зв’язки між островами, так нехай буде поміж нами, щоб не бути ізольованими, але перебувати в братерському сопричасті», – сказав Папа. Роздумуючи над тим, що є «місцем спільної зустрічі» у сопричасті між християнами, він вказав на молитву прослави. «Молитва прослави і поклоніння є найвищою: як безкорислива та безумовна, вона притягує радість Духа, очищає серце, відновлює гармонію, оздоровлює єдність. Молитва прослави – протиотрута від смутку, від спокуси дозволити на те, щоб нас турбувала наша внутрішня мізерність і зовнішня незначність у кількості. Той, хто прославляє, звертає увагу не на мізерність отари, а на красу того, щоби бути малими, приналежними до Отця», – зазначив Єпископ Риму, додаючи, що ця форма молитви веде до джерел Духа, повертаючи нас до витоків, щоб поклонятись єдиному Богові у єдності з прославленою Церквою, що на небі.

Різноманіття яке навчає єдності

Відзначаючи елемент різноманіття у творенні єдності, Папа сказав, що Святий Дух під час П’ятидесятниці не замикає нас у одноманітність, але робить нас здатними приймати одні одних у різноманітті. «Це відбувається з тими, хто живе згідно з Духом: вони вчаться зустрічати кожного брата і сестру у вірі як частину тіла, до якого належать. Цим є дух екуменічного шляху», – зауважив Святіший Отець. Він закликав жити Євангелієм, яке вказує, що екуменізм не є тягарем чи інституційним обов’язком, а євангельською місією, котра випливає з щирого бажання Ісуса, щоб всі були одно (пор. Йо 17,21).

Свідчити своїм життям Божу любов

Продовжуючи роздумувати над подією П’ятидесятниці, Папа Франциск сказав, що після сходження Святого Духа у Єрусалимі, апостоли розсіюються по сьому світі, щоб проповідувати Євангеліє. «Єрусалим, який здавався точкою їхнього прибуття, стає відправною точкою незвичайної пригоди. Страх, який замкнув їх вдома, залишився далеким спогадом: тепер вони простують скрізь, але не для того, щоб виділитися з-поміж інших і навіть не для того, щоб спонукати до повстання проти суспільного чи світового ладу, а щоб своїм життям випромінювати в кожному куточку красу любові Бога», – мовив Святіший Отець, вказуючи, що проповідь апостолів охоплює більшою мірою не слова, а свідчення через діла віри, якою слід ділитися.

Цитуючи ранньохристиянське послання св. Юстина Філософа до Діогнета, Папа підкреслив, що сенсом свідчення та знаком християн є любов до всіх. «Єдність і свідчення є єдино сутнісними: ми не можемо по-справжньому свідчити про Бога любові, якщо не об’єднані між собою, як бажає Він; і неможливо бути об’єднаними, залишаючись кожен сам по собі, без відкритості на свідчення, не розширюючи межі наших інтересів і наших спільнот в ім’я Духа, Який охоплює кожну мову і хоче досягти кожного», – сказав Святіший Отець, наголосивши, що Святий Дух об’єднує і посилає, збирає в сопричасті і відправляє на місію, Він є творцем розмаїття і гармонії водночас.

Турбота про мир через взаємну допомогу

Відзначаючи особливість Бахрейну, Папа прокоментував спільну молитву за мир, застановляючись над тим, щоб бути справжніми людьми миру. «Перебування тут, у Бахрейні, дозволило багатьом із вас заново відкрити для себе справжню простоту милосердя та застосувати його на практиці: маю на увазі допомогу братам і сестрам, які прибувають, християнську присутність, яка у щоденній смиренності свідчить у місцях праці зрозуміння та терпеливість, радість і лагідність, доброзичливість і дух діалогу. Одним словом: мир», – зауважив Святіший Отець. На завершення своєї промови він закликав присутніх довірити Святому Духові спільну екуменічну подорож, прохаючи у молитві за новітню П’ятидесятницю, яка дасть нові бачення та швидкі кроки на шляху єдності та миру.

04 листопада 2022, 16:54