Шукати

Папа: бути з Ісусом та виходити звіщати Його – суть священичого служіння

Відправною точкою та пунктом призначення нашого служіння є Ісус. Думками про місіонерське учнівство Папа Франциск ділився з латиноамериканськими священиками, які навчаються в Римі.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Учні та місіонери. Ці два аспекти покликання апостолів виокремив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 28 листопада 2022 р., спільноту Папської латиноамериканської колегії. Він розпочав із того, що період навчання в Римі є «періодом благодаті» також і через те, що дає змогу пережити досвід «розмаїття вселенської Церкви». Бо також і перші християни походили з різних народів, але завдяки Святому Духові були «одного серця та однієї душі» та говорили однією мовою, тобто, «мовою любові».

Зустріч, яка перемінює життя

Беручи до уваги, що в середу припадатиме свято святого апостола Андрія, Святіший Отець зазначив, що він був одним із перших учнів Ісуса. Бажаючи пізнати, ким був Учитель, він відповів на Його запрошення та провів з Ним день, де той перебував. І це «радикально перемінило його життя». Це нагадує про важливість того, щоби «кожного дня оновлювати цю зустріч з Господом», тобто, молитися, ділитися Його словом, проводити час у мовчанці перед Ним. «Не заважаймо Йому особисто діяти через наше служіння. Нехай же Ісус має активний голос у кожному з наших рішень! Ми – Його служителі, належимо Йому, Він покликав нас “перебувати з Ним”. Це означає бути учнями», – сказав Папа.

Зустріч, якою потрібно ділитися

Далі Святіший Отець зауважив, що зустріч з Ісусом не залишила Андрія в спокої: він не міг не ділитися тим, що пережив. І першим, з ким він поділився, був його брат Симон Петро, якого привів до Ісуса. «Так само й на нас чекають наші брати й сестри, особливо ті, які ще не відчули любов і милосердя Господа, щоби ми звістили їм Добру Новину Ісуса та привели їх до Нього. Виходити, рухатися, нести радість Євангелія. Це означає бути місіонерами», – мовив він.

Відправна точка і пункт прибуття

Наступник святого Петра навів слова з Євангелії від Марка, де в третій главі читаємо, що Ісус покликав апостолів, «щоби були з ним і щоб посилати їх проповідувати». «В цьому, – сказав Папа, – полягає сенс нашого життя. Йдеться про подорож “туди і назад”, відправною точкою та місцем призначення якої є Ісус». Потрібно також пам’ятати, до «бути» з Ісусом і «виходити», щоби Його звіщати, означає «розділяти своє життя» з найменшими і найзабутішими в суспільстві, «щоби звіщати їм безумовну Божу любов».

Стерегтися клерикалізму

Підсумовуючи, Святіший Отець наголосив священикам на тому, що після довгого трудового дня потрібно повертатися до Ісуса, «до Нього, а не до екрана мобілки». «Мене дуже засмучує, коли бачу, як добрий, працьовитий священик втомлюється та забуває прийти до кивоту, відразу кладеться спати, бо втомлений. Він правий, потрібно виспатися. Але спочатку привітайся з Ним!» – закликав Папа, перестерігаючи перед залежністю від мобільного телефона як способу втечі.

Крім того, Святіший Отець закликав бути «пастирями Божого люду», а не «статусними кліриками». «Не впадайте в клерикалізм, що є одним з найгірших викривлень», – наголосив він, підкреслюючи, що це веде до корупції, до «задирання носа», віддаляючи від людей.

28 листопада 2022, 16:04