Шукати

Папа: Коли Бог нас кличе, то вимагає не досконалості, а пориву серця

У своєму четверговому твіті Папа Франциск нагадує про велику Божу терпеливість щодо нас.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Ісус відкриває нам терпеливість Бога, Отця, Який застосовує милосердя та кличе нас аж до останньої години, не вимагає досконалості, а пориву серця, старається пробити щілину також і тоді, коли серце є замкненим».

Твіт такого змісту в четвер, 18 серпня 2022 р., з’явився на дев’ятьох різномовних аккаунтах Святішого Отця.

Італійський богослов і мислитель Романо Ґвардіні писав, що «терпеливість – це спосіб, яким Бог відповідає на нашу слабкість, аби дати нам час змінитися». Папа Франциск у своїх повчаннях також нагадує нам про те, що причина нашої надії полягає саме в тому, що Бог невтомно очікує нас.

«Терпеливість, – наголошував Святіший Отець, промовляючи до богопосвячених осіб, – не є ознакою слабкості: вона є силою духа, що вчиняє нас здатними “нести тягар” особистих і спільнотних проблем, дає нам змогу приймати відмінності іншого, спонукає тривати в доброму, навіть якщо все здається даремним, спонукає не звертати з дороги також і тоді, коли нападають меланхолія та сухість».

Іноді ентузіазм нашої праці не відповідає очікуваному результатові, наші старання, здається, не приносять належних плодів. І це може вести до «вигоряння надії». «Ми повинні бути терпеливими до себе та з упованням очікувати на Божі часи та способи: Він вірний Своїм обітницям», – повчає Папа, заохочуючи не піддаватися внутрішньому смуткові та зневірі, бо – це «хробак, який точить нас зсередини», та підкреслюючи, що терпеливість допомагає нам з милосердям дивитися на себе і на світ.

18 серпня 2022, 15:28