Шукати

Папа: Через присутність у Пресвятій Євхаристії Ісус наповняє нас сенсом

Про значення присутності Євхаристійного Христа в житті людини Папа Франциск ділився думками під час зустрічі з паломниками в урочистість Божого Тіла.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Їсти та насититися – це дві фундаментальні потреби, які в Пресвятій Євхаристії знаходять своє задоволення. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 19 червня 2022 р., коли в Італії та інших країнах відзначалася урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христових. Він зауважив, що Євхаристія була кінцевою точкою тривалого шляху, протягом якого Ісус передвіщав її через деякі знаки, одним з яких було чудо помноження хлібів. Святий Лука завершує розповідь про це чудо словами: «Всі їли до наситу». «Той, хто з вірою приймає Христові тіло та Кров, той не тільки їсть, але й насичується», – підкреслив Святіший Отець, окремо зупинившись на кожному з цих аспектів.

Запрошені їсти та давати їсти

Як зазначає святий Лука, їли всі. Коли настав вечір і учні радили Ісусові відпустити людей, щоб вони пішли і пошукали собі поживи, Він сам захотів подбати про це. «Чудо помноження хлібів і риб не відбулося в театральний спосіб, але майже у конфіденційний, як під час весілля в Кані», – звернув увагу Папа, вказуючи на те, що хліб помножувався, «переходячи з рук у руки».

«Таким є Господь, присутній у Пресвятій Євхаристії: Він запрошує нас бути громадянами неба, але рахується також зі шляхом, який ми повинні долати тут, на землі. Якщо маю в торбі мало хліба, Він знає про це і стурбований цим», – сказав Святіший Отець, застерігаючи від спокуси обмежувати Євхаристію якимось розпливчатим виміром, далеким від вузьких стежок щоденного життя. Господь бере до серця всі наші потреби, починаючи з найелементарніших, а також хоче дати приклад учням, кажучи: «Дайте ви їм їсти». Тож у Євхаристійному Хлібі знаходимо «уважність Христа до наших потреб і запрошення чинити так само щодо тих, хто поруч з нами».

Насичені Господньою присутністю

Окрім того, щоб їсти, як зауважив далі Папа, не повинно бракувати насичення. Натовп наситився завдяки достатній кількості хліба, але також через радість і захоплення, отримавши його від Ісуса. «Ми, без сумніву, потребуємо їсти, але також насичуватися, тобто, знати, що пожива дається нам з любові», – сказав Святіший Отець, нагадуючи, що в Тілі та Крові Христа ми знаходимо Його присутність, «Його життя, подароване кожному з нас». Ісус «дає нам не тільки допомогу, щоби прямувати вперед, але дає Себе самого», надаючи сенс нашому життю. І це нас насичує, дає відчуття «отого “більше”, якого ми всі прагнемо», а ним є присутність Господа, що змінює наше життя, яке без неї «насправді було би сірим». «Нехай же Діва Марія навчить нас поклонятися живому Ісусові в Євхаристії та ділитися Ним з нашими братами й сестрами», – побажав Папа.

Життя як дар за прикладом блаженних

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець не оминув увагою того факту, що напередодні в Севільї відбулася беатифікація 27 мучеників за віру, пов’язаних з домініканською чернечою родиною, які були вбиті з ненависті до віри в період громадянської війни в Іспанії 1936 року. «Їхнє свідчення та єднання з Христом і прощення своїм убивцям показують нам дорогу святості та заохочують зробити зі свого життя дар любові Богові та ближнім», – сказав він, закликавши привітати нових блаженних оплесками.

Назустріч Х Всесвітній зустрічі сімей

Папа також нагадав про те, що 22 червня розпочнеться Х Всесвітня зустріч сімей, яка відбуватиметься у Римі та, одночасно, розширено в усьому світі. «Дякую єпископам, парохам і душпастирським співробітникам, які скликали сім’ї на моменти роздумів, богослужінь і святкування. Дякую, насамперед, подружнім парам і сім’ям, які поділяться свідченням родинної любові як покликання та дороги освячення», – сказав Святіший Отець.

19 червня 2022, 13:34

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >