Шукати

Папа вітає сім'ю - фото з архіву Папа вітає сім'ю - фото з архіву 

Папа: криза – це частина історії спасіння, частина життя, і також сім’ї

Приймаючи на аудієнції представників асоціації «Retrouvaille», що допомагає подружжям зберегти сім’ю, Єпископ Риму підкреслив, що воскреслий Христос, який супроводжував учнів на дорозі до Емаусу, є прикладом того, як потрібно супроводжувати тих, що перебувають у кризі.

Світлана Духович – Ватикан

У суботу, 6 листопада 2021 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників асоціації «Retrouvaille» (з франц. Возз’єднання), що допомагає подружжям, які переживають кризу стосунків.

Зцілені рани як дар для себе самих та для інших

Звертаючись до учасників аудієнції, Святіший Отець запросив їх замислитися над поняттям кризи, що у випадку подружжя є нагодою для того, щоб покращити стосунки. Криза, як зауважив Папа, породжує рани, але не потрібно боятися криз, бо вони допомагають нам зростати. Те, чого потрібно уникати, як пояснив Папа, це конфлікти, які закривають серце. Завдяки власним зціленим ранам подружні пари асоціації «Retrouvaille» допомагають іншим зраненим парам.

«Це ваш дар, досвід, який ви пережили, і використовуєте на служіння іншим, – підкреслив він. – Щиро дякую вам за це. Це цінний дар як на особистому, так і на церковному рівні. Сьогодні є велика потреба в людях, у подружжях, здатних свідчити, що криза не є прокляттям, а складовою частиною шляху, вона є нагодою».

Воскреслий Христос, Який співчуває

Єпископ Риму зазначив, що поєднання в духовності асоціації «Retrouvaille» Христової притчі про Доброго Самарянина та євангельської розповіді про воскреслого Христа, Який показує своїм учням рани, вказує на те, що в постаті Доброго Самарянина можна розпізнати Христа, як на це вказували вже Отці Церкви. Духовність асоціації «Retrouvaille» допомагає зрозуміти, що в Доброму Самарянинові бачимо воскреслого Христа, Який зберігає у своєму прославленому тілі рани, і саме тому Він здатний співчувати зраненій людині.

Супроводжувати означає перебувати з тими, що в кризі

Ще одне слово, на яке Папа звернув увагу у своїй промові, – це «супроводжувати», що стало одним із ключовим під час синодального процесу 2014-2015 років, присвяченого сім’ї. Завдання супроводжувати, як підкреслив він, належить не лише душпастирям, але й самим подружнім парам, подібно до того, як це роблять подружжя асоціації «Retrouvaille».

Цього супроводу, за словами Наступника святого Петра, ми вчимося від воскреслого Христа, Який зустрів своїх учнів на дорозі до Емаусу: Він не наказує їм повертатися до Єрусалиму, а запрошує їх виговоритися, вислуховує і дивує їх, відкриваючи їм іншу перспективу: криза є частиною історії спасіння. Христос також зупиняється з ними, щоб розділити з ними поживу. «Супроводжувати, – наголосив Папа, – означає “витратити час”, щоб перебувати поруч з кризовими ситуаціями. І часто це займає багато часу, потрібна терпеливість, пошана, потрібна відкритість».

06 листопада 2021, 13:05