Шукати

Папа: винятковою жінкою святу Терезу Авільську вчинила молитва

У відеопосланні учасникам міжнародного конгресу, присвяченого 50-річчю проголошення Святої Терези «Вчителькою Церкви», Папа Франциск наголосив, що вона стала непересічною жінкою завдяки молитві, яка єднає з Богом.

С. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

У четвер 15 квітня 2021 р., в Католицькому університеті іспанського міста Авіли завершився міжнародний конгрес «Виняткова жінка», присвячений 50-річчю проголошення святої Терези Авільської «Вчителькою Церкви». Вона стала першою жінкою, що отримала цей титул. А «винятковою жінкою» назвав святу Терезу святий Папа Павло VІ, проголошуючи її «Вчителькою Церкви» 27 вересня 1970 року.

Папа Франциск звернувся до учасників конгресу з окремим відеозверненням іспанською мовою, наголошуючи, що свята Тереза – непересічна людина, яка відзначилась у багатьох вимірах. І хоч вона жила у ХVІ сторіччі, її твори й життєвий приклад є актуальними також і для людей ХХІ сторіччя, а це, за словами Святішого Отця, є «наслідком того, що було для неї найважливішим, а саме – зустрічі з Господом», наслідком її наполегливої рішучості бути витривалою в молитві, її непохитного наміру здійснити свою життєву місію, доручену Богом.

Свята Тереза Авільська є винятковою тому, що є святою, слухняною Святому Духові, відданою Христові. «Ми часто говоримо, що живемо не в епосі змін, а у зміні епох, – сказав Папа Франциск. – І в цьому сенсі наші дні мають багато схожого з ХVІ сторіччям, в якому жила свята Тереза. Як і тоді, також і сьогодні християни покликані до того, щоб через них сила Святого Духа й далі відновлювала обличчя землі».

Святіший Отець нагадав вчення ІІ Ватиканського собору про те, що «всі християни, незалежно від свого стану чи умов, покликані до повноти християнського життя та досконалої любові», тобто, покликані до святості. Святість не призначена тільки для деяких «фахівців божественного», але є покликанням всіх віруючих. Святі нас заохочують і спонукають, але ми не повинні намагатись їх буквально копіювати, бо ж святості не копіюємо, що більше, це могло би нас віддалити від іншого та унікального шляху, призначеного Господом для кожного з нас. Важливо, щоб кожен віруючий розпізнав свій шлях, свій унікальний спосіб святості, шлях зустрічі з Богом.

Папа підкреслив, що свята Тереза Авільська застерігала своїх монахинь, що молитва не полягає в тому, аби переживати надзвичайні речі, але в тому, щоб єднатись з Христом. А знаком того, що ця єдність є справжньою, є діла милосердя. Святість вимірюється доброчинністю, а не обсягом накопичених знань.

На думку Святішого Отця, шлях, який вчинив святу Терезу непересічною жінкою багатьох епох – це шлях молитви, відкритий для кожного, хто смиренно відкриває своє серце Святому Духові, хто, усвідомлюючи свої гріхи та провини, відкриває красу Божого милосердя, хто приймає всіх ближніх, даючи приклад приязні з Богом. «Господь ніколи не втомлюється нам прощати, Його милосердя ніколи не вичерпається, це ми втомлюємось просити в Нього прощення», – повчала свята Тереза Авільська. А одним із її найулюбленіших уривків Святого Писання був перший рядок 89 псальма: «Про милість Господню співатиму повіки».

Молитва вчинила святу Терезу надзвичайною жінкою, творчою і винахідливою. Молитва відкрила їй ідеал братерства, який вона втілила в заснованих нею монастирях: «Тут усі ми повинні бути друзями, повинні любити одні одних, одні одним допомагати».

Звертаючись до учасників міжнародного конгресу, Папа Франциск вказав, що так, як і вона, ми живемо у важкі, нелегкі часи, які потребують вірних, сильних Божих приятелів. Існує небезпека піддатись зневірі, розчаруванню, необґрунтованому передчуттю, що все закінчиться погано. Не слід піддаватись безплідному песимізмові, боятись таких думок, замикатись у собі, ховатись у дрібницях. Натомість молитва відкриває наше серце, дозволяє бачити Господа Бога поза земними обріями, усвідомлювати, що Він безмежно нас любить, що доля людства перебуває в Його руках. Бог не перестає перебувати поруч із нами й вести нас до остаточної мети – до вічного життя. Разом з Господом ми здатні подолати будь-який виклик, бо Його присутність дарує нам повноту й радість, з якої ми створені.

На закінчення Святіший Отець заохотив часто проказувати відому молитву святої Терези: «Нехай ніщо тебе не тривожить, нехай ніщо тебе не лякає; все проминає, Бог не змінюється. Терпеливість усе здобуде. Хто має Бога, тому нічого не бракує».

15 квітня 2021, 18:35