Шукати

Папа: Метою проповідування Ісуса є подолання зла у світі

«Типовий» день Ісусового служіння, описаний святим Марком, був у центрі роздумів Святішого Отця, якими він поділився під час недільної зустрічі з вірними, заохочуючи наслідувати подив і захоплення Христом, яке виявляли Його сучасники.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Метою проповідування Ісуса, що відзначалося повновладним стилем, є подолання зла, присутнього в людині та у світі. На цьому наголосив Папа Франциск, коментують розповідь святого євангелиста Марка про те, як Ісус навчав у капернаумській синагозі в суботу, вигнавши при цьому злого духа з біснуватого. За його словами, йдеться про «типовий день» Христового служіння.

Повновладне навчання

У суботу, тобто, день, призначений на відпочинок і молитву, бачимо Ісуса в синагозі в Капернаумі, де Він читає та коментує Святе Писання. Слухачі приваблені Його способом проповідування, що виявляє «іншу, ніж у книжників, авторитетність». А крім того, Ісус показується «могутнім у ділах», наказавши злому духові вийти з чоловіка.

«В цьому можемо побачити дві характерні ознаки діяльності Ісуса: проповідування та чудотворні діла оздоровлення: проповідує та оздоровляє. Ці обидва аспекти наголошені в уривкові євангелиста Марка, але наголошенішим є аспект проповідування», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на те, що екзорцизм виступає тут підтвердженням «особливого авторитету» Ісуса та його вчення. Адже Він «проповідує власним авторитетом, як Той, що володіє доктриною, яку черпає із Себе», а не як книжники, що «повторювали попередні традиції та переказані закони». І це «торкається серця». Ісусове ж навчання має «той самий авторитет, як у Бога, Який промовляє», тому одним лише наказом визволяє біснуватого від злого духа та оздоровлює його.

Нічого спільного із сатаною

«Другий аспект, тобто, оздоровлення, показує, що Ісусове проповідування спрямоване на те, щоб здолати зло, присутнє в людині та в світі. Його слово націлене безпосередньо проти царства сатани, потрясає його, змушує відступити, змушує забратися зі світу», – вів далі Папа, звертаючи увагу на те, як біснуватий, на Його слово, визволився і став новою людиною. Крім того, «проповідування Ісуса належить до логіки, що є протилежною до логіки світу та лукавого: його слова показуються як переворот помилкового порядку речей». «Прийшов вигубити нас», – каже демон, коли Ісус наблизився, чим вказує на «цілковиту відчуженість між Ісусом і сатаною», між ними «немає нічого спільного».

Ісус промовляє повновладно й сьогодні

Підсумовуючи, Папа заохотив «слухати Ісуса», Який і сьогодні промовляє з владою. Для цього, вчергове нагадав він, потрібно мати при собі Євангелію та читати кілька рядків кожного дня, ввіряючи також Христові наші труднощі та падіння.

«Діва Марія завжди зберігала в Своєму серці слова та жести Ісуса та йшла за Ним із цілковитою готовністю та вірністю. Нехай же Вона допоможе також і нам слухати Його та йти за Ним, щоб ми відчували в своєму житті знаки Його спасіння», – побажав Святіший Отець.

31 січня 2021, 12:09