Шукати

Папа працівникам: Бути свідками радості, радість сприяє зростанню

Складаючи святкові побажання ватиканським працівникам, Папа Франциск поділився кількома думками про наслідування вифлеємських пастухів, що проявляється в наставленні відкриття, споглядання та звіщення, запевнивши їх у тому, що адміністрація Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану зробить все для того, аби ніхто не втратив роботу через поточну кризу.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Різдво, це свято радості, бо «для нас народився Ісус», й усі ми покликані йти до Нього, наслідуючи приклад пастухів, розворушившись із нашого заціпеніння, нудьгування та апатії, незацікавленості та страху, докладаючи зусилля на те, щоби віднайти ентузіазм життя та віри, особливо, в цей період кризи. Такими думками, вказуючи на три аспекти поведінки пастухів, Папа Франциск поділився з ватиканськими працівниками, з якими зустрівся для обміну святковими побажаннями. Він зазначив, що наслідуючи пастухів, ми повинні прийняти три наставлення: відкривати, споглядати та звіщати.

Спільними зусиллями зберегти зайнятість

Промовляючи до представників «великої родини», які в понеділок, 21 грудня 2020 р., зібралися в залі Павла VI у Ватикані, Святіший Отець зізнався, що завжди з радістю проводить ці зустрічі та подякував лікареві, який склав йому побажання від імені присутніх.

«Я вдячний кожному з вас за працю, яку ви із захопленням виконуєте на служінні в Римській Курії та у Ватикані», – сказав він, звернувши увагу на те, що пандемія спричинила критичну ситуацію не лише в медичній сфері, але й чимало економічних труднощів як для сімей, так і для інституцій. Також і Святий Престол відчуває наслідки й докладає зусилля для того, «аби в найкращий спосіб долати цю нестабільну ситуацію», що вимагає задовольнити законні потреби і працівників, і Святого Престолу.

В цьому контексті, наголосивши на необхідності «виходити назустріч одні одним», Папа запевнив, що працівники є найважливішими, й адміністрація робить все можливе для того, щоби ніхто не втратив роботу, бо «ніхто не повинен страждати через жахливі економічні наслідки цієї пандемії». Але це вимагає спільних зусиль, бо не «існує чарівної палички», а лине необхідність «разом шукати вихід». «З доброю волею, всі разом, ми вирішимо цю проблему. Допоможіть мені, а я допомагатиму вам, аби разом прямувати далі, як одна родина», – закликав Папа.

Наново відкрити найбільшу подію

Роздумуючи про три риси, які ми повинні наслідувати від вифлеємських пастухів, які прийшли до вертепу, Святіший Отець, насамперед, виокремив важливість того, щоби «наново відкрити народження Божого Сина як найбільшу подію в історії», адже її провістили пророки кілька століть перед тим, як вона трапиться, і досі говорять про неї. «Про якого ще історичного персонажа говориться стільки, як про Ісуса?» – зазначив Папа, підкресливши, що навіть через двадцять століть Ісус не перестає бути живим, навіть не зважаючи на ще більші переслідування та на негативне свідчення багатьох християн. І навіть ті, які віддалюються від Нього, «своєю поведінкою дають додаткове свідчення Ісусові», бо «без Нього людина провалюється в зло». Тож ми повинні наново відкривати те, що «Слово стало тілом і оселилося між нами».

Споглядати Божу любов

«Ходім лишень до Вифлеєму та подивімся на ту подію, що Господь об'явив нам», – сказали пастухи після видіння ангела. В цьому світлі Святіший Отець вказав на те, що другим наставленням є споглядання, що заохочує роздумувати та молитися. Що ми тоді побачимо? «Відкриваємо, що Бог показує Свою доброту в Дитятку Ісусі», – відповідає Папа, зауваживши, щоб Бог об’являється нам як Той, Якого можемо любити, повний доброти та лагідності.

«Бог виявляє Свою доброту, щоби нас спасти. А що означає бути спасенними? Означає ввійти в життя Самого ж Бога, стати прибраними дітьми Бога через хрищення. В цьому великий сенс Різдва: Бог став людиною, щоби ми могли стати Божими дітьми», – підкреслив Святіший Отець, пояснюючи, що це таїнство споглядаємо, роздумуючи над Другою Особою Пресвятої Тройці, Яка стала людиною, аби стати нашим «старшим братом». У поглибленні цього допомагає споглядання Дитятка Ісуса, а тому «катехиза вертепу є прекрасною».

Звіщати отримані благодаті в щоденному житті

Врешті, «прямувати вперед» нам допомагає звіщення. Пастухи, як читаємо в Євангелії, «повернулися, прославляючи й хвалячи Бога за все, що чули й бачили». «Вони повернулися до свого щоденного життя. Також і ми мусимо повертатися до щоденного життя: Різдво проминає. Але ми повинні повернутися до життя в сім’ї, на роботу, перетвореними, прославляючи та хвалячи Бога за все те, що чули й бачили. Ми повинні нести радісне звіщення світові: Ісус – наш Спаситель», – сказав Папа, підкреслюючи, що це є нашим обов’язком, звіщати «словом і життєвим свідченням», що Ісус нас спасає.

Підсумовуючи, Святіший Отець наголосив, що труднощі та страждання «не можуть затемнити світло Різдва, яке викликає внутрішню радість, яку ніхто не може в нас забрати». «Чимало з вас є прикладом для інших: трудитися для сім’ї в дусі служіння Церкві, та завжди з радістю, що випливає з усвідомлення того, що Бог завжди між нами, Він є Богом-з-нами. І не забувайте: радість є заразливою та корисною для всього колективу. Так само, наприклад, як смуток, який походить з пустослів’я, є лихим і подавляє, так радість є заразливою та сприяє зростанню. Тож будьте радісними, будьте свідками радості», – закликав Папа.

21 грудня 2020, 16:01