Шукати

Папа: Двері до раю відчиняє Божа благодать, яку ми вірно приймаємо

Чи існує християнське значення крилатого вислову «carpe diem», що закликає «ловити день», тобто, використовувати мить? Відповідь дав Святіший Отець, зустрічаючись з вірними опівдні в урочистість Непорочного Зачаття.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Сьогоднішнє літургійне свято вшановує одну з чудесних речей історії спасіння: Непорочне Зачаття Діви Марії. Також і Вона спасенна Христом, але в надзвичайний спосіб, бо Бог забажав, аби від миті зачаття до Матері Його Сина не торкнулися злидні гріха», – цими словами, відразу переходячи до глибинної суті, Папа Франциск розпочав своє повчання, виголошене з нагоди проказування молитви «Ангел Господній» в урочистість Непорочного Зачаття.

Промовляючи до вірних, які опівдні 8 грудня 2020 року зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, адже цей день є вихідним в Італії, Cвятіший Отець підкреслив, що Марія протягом всього Свого земного життя була «вільною від будь-якої гріховної плями», через що втішалася особливим діянням Святого Духа.

Початок і мета

Як зауважив Єпископ Риму, на початку Послання до Ефесян святий Павло дає зрозуміти, що кожна людина створена Богом для тієї «повноти святості, для тієї краси», в які Богородиця була зодягнена від самого початку. Мета, до якої всі ми покликані, є для нас також і «даром Бога», Який, за словами Апостола, «вибрав нас раніше від створення світу» та призначив, аби у Христі одного дня ми стали «святими й непорочними», повністю «вільними від гріха». І це є «безкоштовним» Божим даром.

«І те, що для Марії було початком, для нас буде завершенням, після того, як ми пройдемо через очищаючу “купіль” Божої благодаті. Тим, що відчиняє нам двері раю є Божа благодать, яку ми вірно приймаємо. Також і найневинніші були позначені первородним гріхом і всіма силами змагалися з його наслідками», – наголосив Папа, нагадавши, що першим, хто пройшов через «вузькі ворота», що ведуть до раю, був один із розіп’ятих з Ісусом. Бо «Божа благодать дарована всім», і чимало з тих, які на цій землі останні, в небі будуть першими…

Ловити момент…

Але, як перестеріг далі Святіший Отець, це не означає, що можемо «хитрувати», постійно відкладаючи іспит свого життя, зловживаючи Господньою терпеливістю. Бо якщо «людей можна обхитрувати», то Бога ні, Він «знає наше серце краще від нас». «Використаймо теперішню мить! В цьому полягає християнське значення вислову “скористатися днем”. Не насолоджуватися життям, яке втікає, це світський сенс. Але скористатися сьогоднішнім днем, аби сказати “ні” злу і “так” Богові, відкритися на Його благодать», – сказав Папа, підсумувавши, що наша дорога, щоби стати «святими й непорочними», вимагає «подивитися у вічі дійсності», визнати, що ми «не любили Бога та ближнього належним чином» і ступити на стежку навернення, попросивши прощення в Бога в сповіді та виправивши сподіяну шкоду ближнім.

«Непорочна краса нашої Матері є неповторною, але, водночас, приваблює нас. Ввіряймося Їй і скажімо один раз і назавжди “ні” гріхові й “так” благодаті», – закликав Папа.

08 грудня 2020, 12:22